Dokazana krivnja: Nihadu Bojadžiću deset godina za maltretiranje i zlostavljanje HVO-a

Apelacijsko vijeće Suda BiH osudilo je bivšeg zamjenika zapovjednika odreda “Zulfikar” Armije BiH Nihada Bojadžića na ukupno deset godina zatvora za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

Bojadžić je proglašen krivim da je skupa sa drugim vojnikom Armije BiH počinio silovanje 1993. godine i za to mu je izrečena kazna zatvora od šest godina, piše BIRN.

Presudom je po devet točaka optužnice proglašen krivim za nečovječno postupanje, maltretiranje i zlostavljanje ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) – u Jablanici i za to mu je izrečena kazna od pet godina zatvora.

Apelacijsko vijeće je Bojadžiću za ova dva djela izreklo jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.

Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Redžib Begić rekao je da je Državno tužiteljstvo dokazalo navode optužnice.

Sud nalazi da je izvan razumne sumnje dokazana krivica optuženog, rekao je Begić.

Obzirom da je Bojadžić u drugom predmetu početkom prošle godine osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica 1993. godine, Begić je rekao da mu se za zločine u Jablanici i Trusini izriče jedinstvena kazna od 15 godina zatvora.

Bojadžić je prvostupanjskom presudom iz travnja 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika u Jablanici te je osuđen na godinu zatvora, dok je po 13 točaka optužnice oslobođen.

Proglašen je krivim, između ostalog, da je vojniku naredio da pretuče dvojicu zarobljenih pripadnika HVO-a u muzeju Bitka na Neretvi u Jablanici, dok je oslobođen za dijelove koji se tiču premlaćivanja, uboda nožem u nogu, trganja infuzije iz ruke jednog od zarobljenika i drugih navoda optužnice.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • E Bok hadezovci,šta ste smislili povodm ove stvari jel vi ovu Bosnu branite ovu šta je pokušala istribit Hrvate…
    Pozdrav papčine i prodane duše

    2
    2
  • Probjeri te gdje ovaj zlocinac izdrzava kaznu. A min. pravde su HDZ- vi kadrovi i pravi hrvati. Do nedavno je ovaj zlikovac bio na sluzenju kazne na Igmani, to je pritvorska jedinica poluotvorenog tipa gdje se kazne sluze do 1 god. Za lakse prekrsaje, e onda od kuda njega tu… Valjda nasi ministri, politicari znaju to…Ako grijesim, isprika…

  • Majmune, kriminalno-zločinačka “harmija pih” samo iz srednje Bosne je potjerala 150.000 Hrvata, neke ubila,formirala konc-logore, pljačkala i palila. Tu je bio i ovaj džukac Bojoadžić, kurvim sin (B)alija Iz(M)etbegović, Sefer Halilović,, mudžahedini i ostala zločinačka lojava govna.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.