Dok smo spavali: Trump pisao Erdoganu: “Nemoj biti budala!” / Nastavak sukoba u Kataloniji, ozlijeđena 72 policajca / Papa postavio novog šefa sigurnosti

   Procurilo Trumpovo pismo Erdoganu: “Nemojte biti budala! Ne želite biti odgovorni za klanje”

“Ne želite biti odgovorni za klanje tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turskog gospodarstva, a bit ću” poručio je Trump u pismu nadnevka 9. listopada.

Procurilo je pismo u kojemu američki predsjednik Donald Trump poziva turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana da postigne dogovor sa sirijskim Kurdima, upozoravajući ga da će ga povijest osuditi kao “vraga” te da će SAD uništiti tursko gospodarstvo ako tako ne postupi.

Pismo upućeno povodom turske vojne operacije protiv kurdskih snaga u Siriji danas je objavio američki Fox. “Ne želite biti odgovorni za klanje tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turskog gospodarstva, a bit ću“, poručio je Trump u pismu nadnevka 9. listopada.

Povijest će vas pamtiti pozitivno ako ovo učinite na ispravan i human način. Zauvijek će vas pamtiti kao vraga ako se dobre stvari ne dogode. Nemojte biti opasan momak (tough guy, op. a.). Nemojte biti budala” poručuje Trump.

Braneći snažno svoju odluku o povlačenju sa sjevera Sirije, Trump je kazao da ni u kojem slučaju nije svome turskome kolegi dao zeleno svjetlo za vojnu ofenzivu, a što mu pripisuju brojni kritičari.

Nisam mu dao zeleno svjetlo. Kada to kažete, u krivu ste“, rekao je. “Naprotiv, bilo je potpuno suprotno od zelenog svjetla. Ponajprije, gotovo da ondje i nismo imali vojnika. Većinom su otišli“.

Neću se upletati u rati između Turske i Sirije“, rekao je nekoliko sati prije odlaska svog potpredsjednika Mikea Pencea i  državnog tajnika Mikea Pompea u Ankaru gdje će razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

   Novo nasilje u Kataloniji

Deseci tisuća Katalonaca prosvjedovali su večeras u Barceloni, treći dan zaredom i sukobljavali se s policijom, izražavajući gnjev zbog dugačkih zatvorskih kazni na koje je Vrhovni sud Španjolske osudio devet katalonskih političara.

Demonstranti su večeras bacali u zrak stotine rola toalet papira, a organizatori navode da na taj način žele da pokažu da “ima puno toga što zahtjeva čišćenje”.

Stotine pripadnika policije su u pripravnosti, pošto je u sukobima koji su u prethodna dva dana izbili na protestima u Barceloni i drugim katalonskim gradovima povrijeđeno više od 200 ljudi. Direktor katalonske policije rekao je da vlasti očekuju nove sukobe s radikalnim separatistima.

Španjolski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sanchez rekao je da vlasti neće biti isprovocirane da poduzmu drastične mjere nakon sukoba policije i demonstranata u Kataloniji.

Sanchez se tijekom dana konzultirao u Madridu s drugim političkim liderima o situaciji u Kataloniji, a neki od njih su tražili uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji. Za nasilje na prosvjedima premijer je optužio “organizirane grupe ekstremista”.

Ranije, tisuće ljudi krenulo je iz pet katalonskih gradova s ciljem da dođu do Barcelone do petka za kada je najavljen dan generalnog štrajka i masovnih demonstracija, javlja AP, prenosi Beta.

Agencija javlja da su iz pet gradova prema Barceloni krenule obitelji s djecom, stari i mladi, a oni nose transparente s natpisom „Sloboda za političke zatvorenike”.

Šef katalonske vlade Quim Torra pridružio se jednom od marševa rekavši da želi biti uz narod.

Ovi mirni marševi koji se događaju širom zemlje (Katalonije) najbolji su odgovor katalonskog naroda na presudu suda“, rekao je Tora.

AP prenosi da Tora, jedan od vođa separatističkog pokreta u Kataloniji, nije kritizirao nasilje na ulicama, kako su to učinili ostali političari, čak i neki koji su za nezavisnost.

Policija iz Barcelone priopćila je da je sinoć bilo 40.000 demonstranata, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 29 osoba je uhićeno u provinciji Barcelone, 14 u Tarragoni i osam u Lleidi.

U sinoćnjem nasilju povrijeđena su 72 regionalna i nacionalna policajaca, od kojih neki imaju prelome, navelo je ministarstvo.

   Bivši vatikanski šef za cyber sigurnost štitit će samog papu

Gianluca Gauzzi Broccoletti u Vatikanskoj žandarmeriji je od 1995. godine, a od 2018. bio je zamjenik zapovjednika. Pratio je papu na više apostolskih putovanja u inozemstvu.

Papa Franjo imenovao je Gianlucu Gauzzija Broccolettija (45) za novog zapovjednika Vatikanske žandarmerije nakon što je 14. listopada prihvatio ostavku Domenica Gianija na čelu vatikanskih žandara.

Gianluca Gauzzi Broccoletti u Vatikanskoj žandarmeriji je od 1995. godine, a od 2018. bio je zamjenik zapovjednika. Pratio je papu na više apostolskih putovanja u inozemstvu. Franjo ga je imenovao novim ravnateljem Odjela sigurnosnih službi i civilne zaštite vatikanske države i zapovjednikom žandarmerije.

Gauzzi Broccoletti od 1999. godine bio je odgovoran za projektiranje i razvoj mrežne i sigurnosne tehnološke infrastrukture Države Grada Vatikana te za cyber sigurnost.

U Operativni centar za sigurnost premješten je 2010. godine gdje je postupno napredovao u odgovornosti i u odgovarajućim vještinama, sve dok nije postao voditelj toga centra 2017. godine i potom zamjenik ravnatelja i zapovjednika 2018. godine. Pokazao je sposobnost i stručnost za povjerljive istrage.

Domenico Giani podnio je ostavku nakon što je iz Vatikana procurila informacija o suspendiranju petero upravitelja financijskih službi. Osobno nema nikakvu odgovornost za objavljivanje dokumenata, ali ipak je podnio ostavku papi koji ju je prihvatio. Papa Franjo je dan kasnije, odnosno 15. listopada, posjetio Gianija i njegovu obitelj (supruga i sin koji inače živi u SAD-u) u njihovu stanu u kući koja se nalazi unutar vatikanskih zidina kako bi izrazio zahvalnost za posao koji je obavljao bivši zapovjednik žandarmerije.

Taj rod, osnovan 1851., tijekom povijesti više je puta mijenjao svoje ime, a sadašnje je dobio 2002. i broji 130 pripadnika. Vatikanska žandarmerija brine se o javnom redu i prometu u Državi Gradu Vatikanu te sa Švicarskom stražom, koja broji 135 ljudi, bdije nad papom.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.