Dok smo spavali: Trump će uništiti gospodarstvo Turske ako napadne Kurde / Katolici u Brazilu za zaštitu prašuma / Serie A: Rasiste hvatati jednog po jednog

   Trump zaprijetio Turskoj uništenjem gospodarstva ako napadne Kurde

Američki predsjednik Donald Trump uputio je u ponedjeljak oštro upozorenje Turskoj, prijeteći da će uništiti njezino gospodarstvo ako Ankara “ode predaleko” poduzimajući vojni udar u Siriji, iako je prethodno sam otvorio vrata turskom napadu na američke saveznike Kurde.

Trump je zaprijetio da će “potpuno uništiti i izbrisati tursko gospodarstvo” ako turska vojska poduzme akciju u Siriji koju će smatrati kao “prekoračenje granice”, nakon njegove odluke u nedjelju da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije.

Povlačenje američke vojske ostavit će ranjivim kurdske snage u Siriji, koje su već dugo u savezništvu s Washingtonom, na mogući vojni napad Turske, koja ih naziva teroristima.

Trumpove oštre riječi usmjerene su prvenstveno na smirivanje američkih kritičara, koji ga optužuju da je povlačenjem američkih snaga ostavio na cjedilu kurdske saveznike.

Vodeći zastupnici predstavničkog doma i senata američkog Kongresa iz redova demokrata i republikanaca osudili su Trumpovu odluku o povlačenju snaga iz Sirije, a kritizirali su ga čak i neki od najvjernijih republikanskih pristaša, poput senatora Lindseya Grahama, koji je Fox Newsu rekao da “nikada nije bilo u interesu nacionalne sigurnosti napuštanje saveznika koji su nam pomagali u borbi protiv IS-a“.

Kao što sam prije iznio i samo ponavljam – ako Turska učini nešto što smatram da je izvan granica, potpuno ću uništiti tursku ekonomiju (to sam već radio)“, poručio je Trump u jednom od tvitova.

   Većina brazilskih katolika za zaštitu amazonskih prašuma

Većina brazilskih katolika vjeruje da je globalno zagrijavanje znanstvena činjenica i da je zaštita amazonskih prašuma vitalna za ublažavanje posljedica klimatskih promjena, što je u suprotnosti sa stajalištem brazilske desničarske vlade, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Istraživanje pod nazivom “Katolici i Amazonija” provedeno je na uzorku od 1502 pripadnika katoličke vjere početkom lipnja, a pokazalo je da sedam od 10 brazilskih katolika vjeruje da je očuvanje Amazonije vrlo važno, dok ih 85 posto smatra da je uništavanje amazonskih prašuma grijeh.

Za 85 posto brazilskih katolika Amazonija je ključna za ublažavanje klimatskih promjena, a 83 posto ih smatra da je globalno zagrijavanje činjenica potkrijepljena znanstvenim istraživanjima.

Tri od četiri katolika u Brazilu protive se ukidanju ekoloških novčanih kazni zbog ilegalnog krčenja šume, a 73 posto se ne slaže sa slabljenjem uloge agencije za zaštitu okoliša Ibama, koja je pod vlašću predsjednika Jaira Bolsonara izgubila resurse i ovlasti za provedbu zakona.

Većina anketiranih, 63 posto, ne slaže se s vladinim negiranjem točnosti podataka o krčenju šuma, koje je objavio brazilski institut za svemirska istraživanja INPE, čijeg je direktora otpustio Bolsonaro.

Sedam od 10 brazilskih katolika protiv je smanjenja područja rezervata u kojima žive izvorni stanovnici Amazonije, čime se također štite šume.

Vatikan je od nedjelje domaćin trotjednog okupljanja biskupa iz devet država s područja Amazonije, a papa Franjo je na otvaranju sinode u homiliji upozorio na požare zapaljene “razornim interesima” čiji je cilj “da unište različitosti” Amazonije.

Sinoda pod nazivom “Amazonija – novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju” događa se u vrijeme kada je Amazonija u središtu svjetske pozornosti zbog razornih požara u Brazilu.

Brazil je država s najviše katolika na svijetu, po podacima iz 2015. godine tamo ih živi 172 milijuna.

   Predsjednik Serie A: Rasiste ćemo hvatati jednog po jednog uz pomoć tehnologije

Predsjednik talijanske nogomene lige Serije A, Luigi De Siervo, najavio je žestoku borbu protiv rasizma na stadionima u Italiji rekavši kako će on i njegovi suradnici koristiti tehnologiju za prepoznavanje lica kako bi pronašli sve rasiste.

On je izjavio da će pomoću te tehnologije moći evidentirati svaku osobu koja rasistički vrijeđa nogometaše te da će ih loviti jednog po jednog.

U borbi protiv rasizma koristit ćemo i napredne tehnologije. Lovit ćemo rasiste jednog po jednog pomoću tehnologije prepoznavanja lica. Na našim stadionima postoje rasisti, a mi imamo nultu toleranciju na rasizam i zato idemo po njih. Učinit ćemo to pomoću tehnologije, zahvaljujući prepoznavanju lica, uhvatit ćemo odgovorne i osigurati da više ne mogu ući na stadion“, poručio je De Siervo.

Ova izjava naišla je na brojne pohvale talijanskih medija i općenito talijanske javnosti, ali ovu ideju i obećanje tek treba sprovesti u djelo što će svakako biti najteži dio zadatka.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.