Dok smo spavali: Konzervativni A. Giammattei novi predsjednik Gvatemale / Publika se okomila na Neymara / Nove muke s migrantima u Grčkoj

   Konzervativac Alejandro Giammattei novi je predsjednik Gvatemale

Izborno povjerenstvo objavilo je da je bivši upravitelj zatvora Alejandro Giammattei izabran za predsjednika s 59% glasova

Njegova suparnica Sandra Torres ostala na 41%. Ova gospođa, inače bivša prva dama Gvatemale, natjecala se za ovu funkciju po treći put, a Giammattei čak četvrti!

Građani smatraju najvećim problemima: nezaposlenost, visoke životne troškove i korupciju.

“Nije bilo lako, ali uspjeli smo. Bit će mi neizmjerna čast biti predsjednikom države koju toliko volim”, izjavio je Giammattei.

Obnovit ćemo Gvatemalu. Nemam riječi da opišem koliko sam vam zahvalan.”

Inače, u Gvatemali se predsjednik može biti samo u jednom mandatu od četiri godine, tako da se trenutačni predsjednik Jimmy Morales nije mogao ni kandidirati, a Giammattei sjeda u njegovu stolicu tek u siječnju 2020.

Podsjećamo, Gvatemala je nedavno potpisala ugovor sa SAD-om o statusu “sigurne treće zemlje“. Potpisivanje sporazuma bilo je pod pritiskom jer je Trump Gvatemali zaprijetio kaznenim mjerama, uključujući carine, ako ne potpiše.

Status “sigurne treće zemlje” znači da migranti mogu u Gvatemali podnijeti zahtjev za azil, ali tada neće moći zatražiti azil u SAD-u čime bi se potencijalno smanjio priljev migranata iz Hondurasa i El Salvadora.

Prema tom sporazumu Gvatemala bi postala tampon zona koja bi sprječavala prolaz migranata prema Sjedinjenim Državama. Stanovnici Hondurasa i El Salvadora moraju proći kroz Gvatemalu da stignu do Meksika odakle onda mogu nastaviti prema SAD-u.

   Publika se okomila na Neymara, PSG slavio protiv Nimesa

Nogometaši PSG-a slavili su pobjedu na početku prvenstva Francuske, ali pobjeda je ostala u sjeni priče oko Neymara.

“Sveci” su bez većih problema s 3:0 pobijedili ekipu Nimesa, ali ono što su navijači domaće momčadi “priredili” napadaču iz Brazila zaista je bilo neprimjereno.

Gotovo tijekom cijele utakmice su ga vrijeđali i skandirali pogrdne parole poput “Neymare, … sine” i “Gubi se”, a širom tribina bili su ovješeni transparenti s porukama na kojima se traži njegov odlazak.

Inače, Neymara zbog ozljede nije bilo u protokolu, a sve su prilike da će on do kraja mjeseca promijeniti klub.

PSG traži rješenje, pregovara s Barcelonom, a što će od svega biti, pokazat će vrijeme.

Kada je riječ o utakmici, Cavani je u 24. minuti postigao vodeći gol s 11 metara, da bi potom u drugom poluvremenu izabranici trenera Tomasa Tuchela još dva puta zatresli mrežu.

Prvo je Kylian Mbappe u 56. povisio na 2:0, da bi konačan rezultat u 69. minuti postavio Angel di Maria.

   Nove muke s migrantima u Grčkoj

Zamjenik grčkog ministra za migracije Georgios Koumoutsakos izjavio je da se stvorio novi “koridor” migranata između grada Aleksandropulisa i otoka Samotraka.

Grčki dužnosnik rekao je za list “Kathimerini” da je na otoku Lezbos zabilježen za 44 % veći protok migranata nego u istom periodu prošle godine.

To dodatno pogoršava ionako teške uvjete u prihvatnom centru Moria na Lezbosu, upozorio je Koumoutsakos, prenosi agencija ANA.

On je naveo da njegovo ministarstvo razmatra opciju da uputi prijedlog Europskoj uniji o readmisiji migranata, kao i da je u kontaktu s Ciprom i drugim državama članicama EU kako bi dobilo njihovu podršku za takav prijedlog.

(www.jabuka.tv)

 

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.