Dok smo spavali: Iz Amazone dimi na veliko / Tuča oborila 11.000 ptica s neba / Johnson digao nogu na namještaj u Elizejskoj palači

    Snimke s Copernicusa: iz Amazone dimi na veliko

Šumski požari zahvatili su čitav planet, crni dim širi se od Aljaske do Amazone, a znanstvenici ukazuju da to nije slučajnost jer je srpanj bio najtopliji mjesec zabilježen u povijesti Zemlje

Neki od tih požara su tolikih razmjera da se vide iz svemira. Na satelitskim snimcima koji prikazuju onečišćenja zraka uslijed dima vide se “tragovi” iznad velikih dijelova Južne AmerikeAfrike i Arktika. Vatre su primorale tisuće ljudi na evakuaciju, od čega je posljednji slučaj bio na španjolskim Kanarskim otocima, gdje je 8.000 stanovnika moralo napustiti svoje domove.


Mnogi pogrešno misle da je crvena boja oznaka za prostor koji je opožaren, a zapravo se radi o onečišćenju dimom

Klimatski stručnjaci kažu da su ti požari djelomično uzrokovani globalnim zagrijavanjem, zbog čega se ujedno lakše i šire.

U takvim uvjetima lakše je šumskim požarima rasti i trajati“, kaže Mark Parrington, znanstvenik Agencije za atmosferu Copernicus pri Europskom centru za srednjoročne vremenske prognoze.


Iz svemira se vide onečišćenja zraka od požara iz Amazone, Sibira (Arktik) i područja oko Konga i Angole

Prosječna globalna temperatura u srpnju bila je za 0,95 stupnjeva Celzijusa iznad prosječne temperature od 15,8 stupnjeva u 20. stoljeću, što srpanj 2019. čini najtoplijim mjesecom u posljednjih 140 godina, navode znanstvenici Centra za informacije o životnoj sredini NOAA. Prethodni najtopliji srpanj izmjeren je 2016. godine.

Požari su u ovo doba godine uobičajeni u Africi. Čak i tisuće njih, kao što je prikazano na ovoj satelitskoj slici rađenoj od NOAA-e i NASA-a.


Karakterističan “uzorak” požara u Africi iz 2005. godine

Najvjerojatnije objašnjenje za to je vrsta poljoprivredne prakse koja se koristi na ovom području svijeta. Ova vrsta čišćenja “pokosi i zapali” štetna je za okoliš, ali jako učinkovita za poljoprivrednike.

Sloj pepela nastao spaljivanjem pruža zemlji “dodatak” bogat hranjivim tvarima. To ne znači da je svaki požar na ovoj slici kontroliran ili obuzdan, jer često požari za obnovu polja mogu izaći izvan kontrole.

   Tuča oborila 11.000 ptica s neba

Snažna tuča ubila je više od 11.000 ptica 11. kolovoza kada je ta razorna padalina pogodila oblasti sjeverozapadno od Billingsa, najvećeg grada američke države Montane

Stručnjaci tvrde da je skoro trećina ptica u okolini Velikog jezera uginula ili pretrpjela ozbiljne ozljede u toku nevremena, kada je vjetar puhao brzinom od oko 112 kilometara na sat.

Prema priopćenju za medije, biolog Justin Paugh procjenjuje da je oko četvrtine ptica na jezeru povrijeđeno ili ubijeno. Oko pet posto preživjelih patki i trećina živih pelikana/kormorana “pokazuju neke znake povrjeda ili oštećenja motorike”, prenosi “Washington post”.

Među pticama koje su preživjele na jezeru – oko pet posto divljih pataka i oko 40 posto pelikana i kormorana pokazuju znakove ozljeda, ili poteškoće u kretanju. Mnogima su slomljena krila i razbijene lubanje, ili imaju ozljede unutrašnjih organa“, kaže Paugh.

Ovo nije neuobičajeno za nas, ali obično se događa u lipnju“, objasnio je meteorolog Shawn Palmquist, rekavši da je temperatura prošlog tjedna bila ispod očekivane za to doba godine, što je, uz iznadprosječnu vlagu i jak vjetar, dovelo do oluje.

Postoje pokazatelji da je tuča prvo počela padati u blizini jezera i da ga ptice vjerojatno nisu predosjetile.

U području oko Velikog jezera u sezoni se nastani na desetine ptica selica i ptica koje žive na vodenim površinama, uključujući i patke, guske, kormorane, pelikane i galebove.

   Johnson digao nogu na namještaj u Elizejskoj palači

Britanskom premijeru Borisu Johnsonu su trebali mjeseci da krene na prvo putovanje u inozemstvo, ali jako brzo se raskomotio u Elizejskoj palači i podignuo nogu na stolić

Johnson je snimljen kako u šali podiže nogu i prislanja cipelu na stolić u Elizejskoj palači te maše fotografima u prostoriji, a Macron je promatrao cijelu situaciju djelujući kao da se zabavlja.

To se dogodilo nakon što su se dvojica čelnika obratila novinarima u vrtu Elizejske palače, gdje je Macron upozorio da nema dovoljno vremena da se u potpunosti izmijeni sporazum o „Brexitu“ prije 31. listopada, kada ističe rok za izlazak Velike Britanije iz EU.

Elizejska palača je kasnije objavila da su razgovori bili “konstruktivni i temeljiti”.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.