Dok smo spavali: Arapska koalicija složno protiv Netanyahua / Drugi dan nasilnih prosvjeda u Egiptu / Zaprosio curu na dnu Ohridskog jezera

   Arapske stranke prvi put u 25 godina podržale kandidata za izraelskog premijera

Arapske stranke u Izraelu su prvi put u više od četvrt stoljeća pružile potporu kandidatu za izraelskog premijera, u ovom slučaju centristu Bennyju Gantzu, u nadi da će prekinuti dugu vladavinu desnog Benjamina Netanyahua, ali ni jedan još nema većinu za formiranje vlade.

Nakon izbora Gantzova stranka centra Kahol Lavan (Plavo-bijelo) dobila je 33 od 120 mjesta u parlamentu, a Netanyahuov Likud (desnica) 31. Netanyahu je najdugovječniji izraelski premijer, koji je na vlasti proveo ukupno 13 godina.

No te dvije stranke ni sa saveznicima nisu bile kadre dobiti 61 zastupnika, što je prag za apsolutnu većinu.

Predsjednik Rivlin, čija je dužnost gotovo simbolična, počeo je u nedjelju navečer konzultacije kako bi razriješio spor. Premda nije otkrio pojedinosti, dao je do znanja što kani učiniti: “Siguran sam da treba formirati stabilnu vladu s dvjema velikim strankama“, Likudom i sa strankom Plavo-bijelo. “Takva je narodna volja“, istaknuo je.

No ostaje veliko pitanje: tko bi mogao voditi eventualnu koalicijsku vladu?

“Zajednička lista” izraelskih arapskih stranaka Aymana Odeha, koja je postala treća politička snaga u zemlji s 13 mjesta, priredila je iznenađenje odgovorivši: Benny Gantz.

U Netanyahuovo vrijeme bili smo nelegitimni u izraelskoj politici (…) Zato želimo spriječiti Netanyahua da bude premijer“, rekao je Odeh Rivlinu.

Ovo je prvi put od 1992. da većinski arapske stranke podupiru kandidata za premijersku dužnost u Izraelu.

Danas pišemo povijest: učinit ćemo sve kako bismo srušili Netanyahua“, rekao je pak Ahmad Tibi, čelnik arapske Zajedničke liste.

Potpora arapskih stranaka zasad ne omogućuje Gantzu da prijeđe prag od 61 zastupnika, ali šalje jasnu poruku predsjedniku da treća politička snaga u zemlji ne želi vidjeti Netanyahua na čelnom mjestu eventualne koalicije u koju bi, među ostalima, ušli Likud i Plavo-bijelo.

Likud je odmah reagirao kritizirajući potporu arapskih stranaka Gantzu rekavši da “nije dopušteno formirati vladu oslanjajući se na arapske stranke koje se protive izraelskoj državi“.

Drugi važan sugovornik na konzultacijama bio je Avigdor Lieberman. Taj bivši ministar obrane i bivši Netanyahuov saveznik odlučio je da neće ništa odlučiti.

Nećemo biti dio bloka s haredi (ultraortodoksnim) Židovima i mesijanistima. Zato nećemo poduprijeti Netanyahua na konzultacijama s predsjednikom“, rekao je Lieberman na tiskovnoj konferenciji uoči sastanka s Reuvenom Rivlinom.

Ne možemo poduprijeti ni Bennyja Gantza koji razmišlja o vladi s potporom arapske liste“, dodao je. “Haredi Židovi su naši politički protivnici, a Arapi su nam neprijatelji“, istaknuo je.

Lieberman želi formirati vladu nacionalnog jedinstva s Gantzovom strankom Plavo-bijelo i s Netanyahuovim Likudom, ali barem zasad ne želi poduprijeti nijednog od dvojice čelnika za predsjednika vlade.

   Drugi dan nasilnih prosvjeda protiv predsjednika u Egiptu, deseci uhićenih

U Egiptu već drugi dan traju prosvjedi protiv tamošnjeg predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, javlja BBC.

U gradu Suezu danas se okupilo oko 200 prosvjednika koji traže ostavku predsjednika Sisija. Policija je reagirala bacanjem suzavca na prosvjednike, a deseci ljudi su uhićeni.

Prosvjednici žele Sisijevu ostavku zbog optužbi za korupciju. Prosvjedi su odgovor na pozive koje je preko društvenih mreža uputio egipatski poduzetnik Mohamed Aly koji živi u Španjolskoj. On je od početka rujna objavio više videosnimki na kojima poziva na rušenje Sisija i vojne vlasti koje optužuje za korupciju.

Predsjednik je odlučno odbio te optužbe. “To su laži kojima je cilj skršiti volju Egipćana i oduzeti im svaku nadu i samopouzdanje“, rekao je Sisi 14. rujna na skupu mladeži u Kairu.

Vaš sin je častan i odan“, rekao je Sisi obraćajući se vojsci iz koje je potekao, prenosi index.hr.

Inače, protuvladini prosvjedi su rijetki u Egiptu, zemlji koja živi u izvanrednom stanju i gdje su prosvjedi zabranjeni na temelju zakona donesenog 2013. godine nakon vojnog puča koji je general Sisi izveo protiv islamističkog predsjednika Mohameda Mursija.

Egipatski režim progoni oporbu bez milosti, zatvarajući velik broj islamista, aktivista civilnog društva i blogera.

Human Rights Watch je u subotu pozvao vlasti da “štite pravo na mirne prosvjede” i da puste uhićenike.

Predsjednik Sisi je u petak otputovao u New York gdje sljedećeg tjedna treba govoriti na Općoj skupštini UN-a.

   Makedonac zaprosio djevojku na dnu Ohridskog jezera

Mladi Makedonac po imenu Aleksandar je na neobičan način zaprosio svoju djevojku Mateju – na dnu Ohridskog jezera, objavio je ronilački centar “Akvatek”.

Na Facebook profilu tog kluba je objavljen video snimak na kojem se vidi kako Aleksandar vodi djevojku na ronjenje na dno Ohridskog jezera gdje je ostavio sandučić s prstenom, otvara sandučić i mimikom Mateji pokazujući prsten objašnjava da je voli i da želi da bude njegova žena.

U sandučiću na dnu jezera je bilo iznenađenje za Mateju, ona je rekla ‘da’ i oni su sretno izronili na površinu“, navodi se na Facebooku, uz čestitku mladom paru.

(www.jabuka.tv)

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.