Dok se Europa smrzava, u Australiji temperature dosegnule 50 stupnjeva

Visoke temperature u dijelovima Australije dosegnule su u srijedu gotovo 50 stupnjeva Celzija uslijed toplinskog vala koji niže temperaturne rekorde diljem te zemlje, prenosi HRT.

Prosječne temperature u zapadnom dijelu Novog Južnog Walesa premašile su 42 stupnja dok spori vrući i suhi vjetrovi iz australske pustinje dižu temperature diljem istočne Australije.

Najviša temperatura ikad zabilježena u Australiji bila je 50,7 stupnjeva 1960. godine u Oodnadatti na rubu pustinje Simpson, 873 kilometra sjeverno od Adelaidea.

Toplinski val, koji traje već tjedan dana, nije još nadišao tu brojku, no neka su mjesta došla vrlo blizu. Očekuje se da će toplinski val trajati do kraja vikenda. U međuvremenu, neki dijelovi južne Australije zabilježili su rekordne temperature kako se val kretao prema istoku.

Port Augusta zabilježila je 48,9 stupnjeva, 0,7 stupnjeva iznad najviše ikad zabilježene temperature. U Adelaideu je temperatura iznosila 40 stupnjeva nekoliko dana za redom, stoga su vlasti izdale “crveni alarm”.

Na društvenim mrežama Australci objavljuju slike uginulih šišmiša koji ne mogu podnijeti velike vrućine. Mediji navode kako je stradala trećina populacije australskih šišmiša.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.