Dogovor o deblokadi Uborka nije postignut, čekaju se SDA i HDZ BiH

Na sastanku predstavnika Grada Mostara s predstavnicima udruženja građana “Jer nas se tiče” oko deponije Uborak, koji je održan u utorak u Mostaru, nije postignut dogovor oko deblokade deponije, ali je dogovoreno da se u rješavanje tog problema moraju uključiti sve razine vlasti, nadležne institucije pa i lideri političkih stranaka.

Zajednički stav sudionika sastanka je da Grad Mostar, kao i građani Mostara, očekuju od predstavnika političkih stranaka SDA i HDZ-a BiH, koji su najavili kako će na sutrašnjem sastanku razgovarati o problemu odlagališta otpada na Uborku i njegovom rješavanju, da posvete dužnu pažnju ovom pitanju, izjavila je nakon sastanka savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.

Izrazila je nadu da će se nakon sastanka političkih lidera SDA i HDZ-a BiH predstavnici Grada Mostara i mještana okupljenih oko inicijative “Jer nas se tiče” sutra ponovo sastati i pokušati postići dogovor.

Mještana i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” od 22. veljače ne dopuštaju odlaganje otpada na deponiju Uborak za koju tvrde da od početka prošle godine ne posjeduje ni jedan potreban dokument za rad.

Ukoliko ne bi došlo do dogovora o deblokadi odlagališta otpada na Uborku, Komadina je najavila kako bi Stožer Civilne zaštite, koji će također zasjedati sutra, mogao donijeti odluku o proglašenju tehnološke nepogode.

Ako se ne dogovori deblokada deponije, Stožer Civilne zaštite ima ingerenciju da, sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju, proglasi tehnološku nepogodu, naglasila je Komadina.

Komadina je najavila kako bi Stožer Civilne zaštite mogao donijeti odluku o proglašenju tehnološke nepogode

Kako je pojasnila, kad se komunalne aktivnosti ne mogu odvijati na način kako je to predviđeno Zakonom o komunalnim djelatnostima, onda Stožer preuzima inicijativu, odnosno donosi naredbe koju svi članovi Stožera Civilne zaštite moraju poštovati.

Fokus je na tome da se odredi gdje i kako će se deponirati otpad, poručila je savjetnica Grada Mostara.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje deponije na Uborku. U 2019. godini odlagalište je u dva navrata bilo blokirano zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo, a na novu blokadu mještani su se odlučili 22. veljače.

Oni tvrde kako je kapacitet odlagališta odavno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.

Uborak je proteklog tjedna posjetio inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ejub Salkić, koji je tom prilikom podsjetio na zaključak Vlade Federacije BiH da se smeće nastavi odlagati na Uborku dok se ne uradi studija utjecaja na okoliš.

Prije izdavanja okolišne dozvole organizirat će se javna rasprava na ovom terenu s mještanima i ona će pokazati treba li ovu deponiju zatvoriti ili joj se može omogućiti dalje odlaganje otpada. Inspekciji treba okolišna dozvola kako bi uopće mogla zatvoriti ili produžiti rad ovog odlagališta, kazao je tada Salkić.

Također, Grad Mostar uputio je proteklog tjedna dopis Uredu visokog predstavnika (OHR), Delegaciji Europske unije u BiH i veleposlanstvima stranih država u Sarajevu u kojem se traži njihove uključivanje u rješavanje problema regionalnog odlagališta otpada na Uborku.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.