Dogodi li vam se da udarite svoje dijete? Evo što ćete time postići

Brojni roditelji udaraju svoju djecu puno češće nego što priznaju, pokazalo je novo istraživanje.

Američka studija otkrila je da je udaranje djece iznenađujuće često i većina roditelja čini to češće nego što priznaju.

Ali, istraživanje je također pokazalo da udaranje djeteta ne rješava problem – većina se počne ponašati isto nakon samo 10 minuta.

Istražitelji sa Sveučilišta Southern Methodist u Dallasu postavili su uređaje za snimanje zvukova u domove 33 različite obitelji, piše Heath Day.

Tijekom šest dana, roditelji su djecu udarili u 41 navrat. To se dogodilo u 15 različitih obitelji.

U 75 posto slučajeva, djeca su se nakon samo 10 minuta ponovno počela ponašati isto kao i prije udaranja.

Voditelj istraživanja dr. George Holden kaže kako je istraživanje pokazalo da roditelji koji više viču i češće udaraju djecu.

‘Roditelji udaraju djecu zbog trivijalnih grešaka, a neke majke čine to puno češće nego što priznaju u upitnicima. Snimanje nam je dalo informacije koje nikada ne bismo dobili u upitnicima.’

‘No, udaranje ne djeluje. I više od toga, može rezultirati problemima u ponašanju poput agresivnosti, tjeskobe i depresije.’

I prethodne su studije otkrile da udaranje djece vodi do veće agresivnosti i lošeg ponašanja, piše DailyMail.

Prošle godine, istraživanje sa Sveučilišta Michigan pokazalo je da udaranje djece nakon nekog vremena rezultira lošijim ponašanjem djeteta.

Druga studija, Sveučilišta Columbia u New Yorku, otkrila je da je veća vjerojatnost da će petogodišnjaci koje su roditelji tukli u osnovnoj školi biti agresivni i kršiti pravila.

To je istraživanje također pokazalo da će petogodišnjaci koje su tukli očevi imati lošije rezultate na testiranju vokabulara.

Ni u Hrvatskoj nije bolje

Tim Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Marine Ajduković, objavio je prije dvije godine porazne razultate odgoja djece u Hrvatskoj.

Udarce nogom ili šakom u glavu otrpjelo je gotovo svako četvrto dijete (23,6%), a šamare, čupanje za kosu, udarce po stražnjici, odnosno tjelesno kažnjavanje 41% djece. Riječ je samo o djeci u dobi od 10 do 15 godina tijekom 2010. godine.

Svako peto dijete (21%) doživjelo je psihičko zlostavljanje jer mu je roditelj rekao da želi da je mrtvo, da se nikada nije rodilo ili mu je prijetio da će ga izbaciti iz kuće te ga poslati da živi negdje drugdje. Na dvoje od troje djece roditelji viču, ignoriraju ih ili vrijeđaju nazivajući ih glupim, lijenim i slično (65,8% djece).

(Magazin.hr)

 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.