Dodik: Volim Rusiju, ali želim suradnju i s drugim državama

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odbacio je u petak bilo kakve tvrdnje o negativnom ruskom utjecaju na taj bh.entitet.

Istaknuo je da je suradnja s Rusijom korisna i zasniva se na fer osnovama.

Imamo zajednički stav da visoki predstavnik treba otići, kao i strani suci iz Ustavnoga suda BiH, a koje bira i postavlja zapad. Mora da prestane miješanje u unutarnje stvari u BiH, ako ona u budućnosti može da bilo kako funkcionira kao suverena zemlja, rekao je Dodik.

Naveo je i da pripada srpskom narodu, čiji interesi ga i vode, da poštuje i voli Rusiju, ali želi i suradnju s svim drugim zemljama.

Vještački je nametnuta priča u općoj zapadnoj antiruskoj histeriji, koju neki i ovdje podržavaju i u službi su tih zapadnih interesa. Kada ovdje imate prisustvo vojnih snaga zapada, a nema nijednog ruskog vojnika, onda je beskorisno razgovarati o takvom nekom utjecaju, izjavio je Dodik nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Tvrdi i da je miješanje u odnose u BiH stare američke administracije, oličene u liku američke ambasadorice u BiH, prevršilo svaku mjeru.

Dodik je rekao da je RS zahvalna na principijelnom stavu Rusije na afirmaciji Daytonskoga sporazuma, te što je, kako je dodao, vetom blokirala usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u srpnju 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske unije.

Ono što je Republika Srpska radila u prošlosti, i na to smo ponosni, jeste da nije dozvolila Bosni i Hercegovini da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kazao je on.

Dodik i Lavrov su nakon sastanka u Banjoj Luci govorili o ekonomskoj suradnji, posebno u naftnoj industriji RS, koju su privatizirali ruski partneri te o izgradnji tvornice na plin u Zvorniku te izvozu voća i povrća…

Nakon razgovora ruskih i službenika RS-a, održan je i sastanak kojem je nazočio i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u poslijepodnevnim satima doputovao u Banju Luku.

Ruski šef diplomacije prethodno je u petak u Sarajevu razgovarao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.