Dodik uz pomoć Rusa pokušao blokirati glasovanje veleposlanika BiH u UN-u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je spriječiti veleposlanika BiH u Ujedinjenim narodima da glasuje za rezoluciju kojom je Opća skupština u srijedu osudila agresiju Rusije na Ukrajinu.

Tu je opstrukciju pokušao provesti u suradnji s ruskim diplomatima pri svjetskoj organizaciji.

U četvrtak je objavljena preslika pisma koje je Dodik, u svojstvu člana Predsjedništva BiH, uz posredovanje ruske misije pri UN-u, poslao glavnom tajniku Antoniju Guterresu, u kojemu je tvrdio kako BiH “nema stajalište” u odnosu na ukrajinsku krizu.

Ruski su diplomati Guterresu proslijedili Dodikovo pismo u kojemu je on tvrdio kako veleposlanik BiH pri UN-u Sven Alkalaj nema ovlasti poduprijeti rezoluciju kojom se planirana osuda ruske agresije tražeći da mu se praktično onemogući glasovanje kada se o tom dokumentu bude odlučivalo.

Dodik je uz to veleposlanika Alkalaja optužio da zlorabi svoj položaj “ugrožavajući time proces pomirenja i do sada postignute reforme u Bosni i Hercegovini”.

Bosna i Hercegovina treba biti nepristrana i neutralna i ne podržavati bilo koju stranu u ovom sukobu, već dati potporu miru i mirovnom rješenju u ovoj situaciji, stoji u Dodikovu pismu čiju je presliku objavio portal Klix.

Dodao je će u slučaju ignoriranja njegova pisma nastupiti situacija nezakonitih predstavljanja zasnovanih na lažnom pretvaranju isključivo u cilju širenja dezinformacija koje ne odražavaju stvarno stanje u BiH, što će onda dodatno destabilizirati stanje u njegovoj zemlji.

Inzko i Schwarz-Schilling uputili apel EU: Zaštitite BiH od Dodika i Vučića

Opća skupština UN u utorak je glasovima 141 države, među kojima je bila i BiH, osudila rusku agresiju na Ukrajinu i pozvala na hitno povlačenje ruske vojske.

Za tu je rezoluciju glasovala i Srbija, a protiv nje uz Rusiju su bili samo Sjeverna Koreja, Bjelorusija, Eritreja i Sirija.

Dodik je, prije glasovanja u UN-u, u srijedu na Predsjedništvu BiH pokušao nametnuti raspravu o ukrajinskoj krizi planirajući iskoristiti situaciju u kojoj on i druga dva člana državnog vrha imaju potpuno oprečna stajališta o ruskoj agresiji te tako dovesti do situacije u kojoj bi se formalno ispostavilo kako država nema usuglašeno stajalište o ovom pitanju.

Milanović uputio poruku Dodiku

Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović taj su Dodikov prijedlog odbili pozivajući se na stajalište što ga je državni vrh zauzeo još 2014., nakon ruske okupacije i aneksije ukrajinskog Krima.

BiH je tada zauzela stajalište kojim je potvrdila potrebu poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine pa je to sada temelj vanjske politike Sarajeva i u odnosu na sadašnju krizu.

(Hina)

8 komentara

  • Ispada da srbi ne mogu blokirati nista, hrvati jos manje. Znaci BiH je cisto bosnjacka drzava. Nije bitno ovo juce glasovanje, nego tako je inace o cemu god se glasa. Dva bosnjacka clana presjednistva, ministrica vanjskih poslova, min obrane itd. Oni imaju neku svoju bosnjacku drzavu i shodno tome se ponasaju. Hrvati i srbi su im nebitni a vada nadu pokojeg kao primjer serijat demokracije…

  • Četnička bitanga, lopov, kriminalac da se ponaša ovako prema narodu koji je napadnuta iz čista mira. Sramota, pa gdje on živi mater mu j…. 100km od ZG i on bi Rusiju tu da brani njegovo bogatstvo što je ukrao preko svoga GLUPOGA naroda koji ne vidi dalje od nosa ništa. STRAŠNO!!

  • E pa to je politika. Hrvatskoj su embargo na oružje uveli svi pa i prokleti Budimir Lončar”Hrvat”, prije svega komunističko g.vno iako iz svemira se vidjelo da imamo od oružja samo lovačke puške jer je TO razoružao Račan valjda se nadajući pobjedi Srba. Uglavnom ako se sam ne obraniš ne čekaj ostale. Evo i sada puste pomoći Ukrajini ali oni koji uvode “slobode” u države svoju guz..u čuvaju tisuću km daleko a Ukrajinci prave molotovljeve koktele. Jadan i čemeran i ljigav je taj Zapad. Uljuljan u fotelje i bogatstvo, više ćukenja nego djece, zanemarivanje roditelja, parade luđaka duginih boja,mijenjanje spola što je Bog stvorio, nametanje djeci da uče kako je sodomizam normalan, uništavanje i paljenje crkava , useljavanje muslimanskih musžahedina silom iako im ubijaju narod na ulici, zabrana slobode govora ako nije po njihovom nakaradnom razmišljanju, sve za bogatstvo pa i Boga. Uglavnom BROD LUĐAKA plovi pa gdje udari. E takve luđake je iskoristio još jedan ludak koji misli da vjeruje u Boga i da treba ove satrati. Ovdje pomaže najviše molitva jer su ludi izvan ludnice.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.