Dodik uoči sastanka Predsjedništva s Vučićem i Erdoganom: “Sramota što nemamo usuglašen stav”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sramota što članovi Predsjedništva BiH sutra u Beograd na trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska idu bez zajedničkog stava, istaknuvši da predsjedavajući Željko Komšić nema inicijativu za dogovor.

Dodik je istaknuo da se u vrijeme kada je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH zalagao da se riješi pitanje državnog ugovora sa Srbijom i Turskom te da je i od Vijeća ministara u tehničkom mandatu tražio da se to riješi.

On je kazao da Predsjedništvo BiH nitko ne uvažava u Vijeću ministara u tehničkom mandatu.

Naglasivši da je trebalo riješiti pitanje međudržavnog ugovora Srbije i BiH o dodirnim točkama kuda će prolaziti autocestu Beograd-Sarajevo, Dodik je ponovio da ništa od toga nije urađeno.

Ovo je sramota, mi naprosto idemo tamo, a predsjedavajući nema inicijativu da se nešto dogodi i dogovori. Niti je sazvao, niti komuniciramo telefonom, rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Dodik je upitao o čemu bi se u takvoj situaciji moglo pričati na sastanku u Beogradu.

On je naveo da je od turskog predsjednika Erdogana koji je ljetos boravio u BiH tražio da omogući BiH povoljniji ugovor nego što ima sa Srbijom.

Dodik je rekao da je pitanje, ukoliko se ponudi zajednička izjava u Beogradu, što bi u ime BiH trebalo pisati u tom dokumentu, budući da nema usuglašenog stava među članovima Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da bi najbolje bilo brzo formirati Vijeće ministara i to u roku od tjedan ili dva i krenuti s rješavanjem ekonomskih pitanja, te zamoliti Tursku i Srbiju da BiH daju dodatno razdoblje za usuglašavanja.

Kada je riječ o “gulenovcima” čije izručenje od BiH traži turski predsjednik, Dodik je naveo da je to dodatni problem, ali da nije odgovoran odgovorati na to pitanje.

Riječ je o turskim građanima. Treba uraditi kao što se radi i u slučajevima kada BiH traži izručenje svojih građana. Ako Turska traži izručenje svojih građana i ako ti ljudi nemaju državljanstvo ove zemlje, zašto ih onda zadražavamo ovdje?, upitao je Dodik.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.