Dodik traži da se zločini nad Srbima u Jasenovcu proglase genocidom

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zauzeo se u utorak za međunarodnu akciju kako bi se zločini nad Srbima u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu proglasili genocidom.

Vođa bosanskohercegovačkih Srba također je ponovno pozvao na ujedinjenje RS-a sa Srbijom, ustvrdivši kako je to zamisao koju treba ostvariti u ovom stoljeću.

Ne smijemo oklijevati da kažemo da je jedna od stvari koju moramo ostvariti državno jedinstvo RS-a i Srbije. Koliko god se to nekome ne sviđalo ili nekoga vrijeđalo, to je srpska nacionalna ideja ovog stoljeća, ne ove ili sljedeće godine. Mnogima se na ovo diže kosa na glavi ali mi na to imamo povijesno pravo, izjavio je novinarima Dodik u Banjoj Luci uoči konferencije ‘Utvrđivanje istine o stradanju u logoru Jasenovac’.

On smatra kako je to nužno upravo zbog onoga što se Srbima dogodilo u ustaškom logoru smrti Jasenovcu i inzistira da se potakne međunarodna akcija kako bi se zločini tadašnje Nezavisne Države Hrvatske proglasili genocidom.

To je zločin koji nije zastario niti može zastarjeti. Smatram da je na generaciji znanstvenika ovog vremena i političara, ali i budućih generacija, da ustraju na zahtjevu da se stradanje i ubijanje Srba u Jasenovcu okarakterizira kao genocid, rekao je Dodik.

Skup u Banjoj Luci, prema tvrdnjama organizatora, okupio je nekoliko desetaka sudionika iz Srbije, Rusije, Izraela i Velike Britanije.

Srboljub Živanović koji se novinarima predstavio kao predsjednik međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu rekao je da su u logoru ‘Hrvati i muslimani ubili 110 tisuća djece’.

Ne treba zaboraviti da je Hrvatska bila i ostala jedina država koja je imala koncentracione logore za ubijanje male djece, izjavio je Živanović.

O njemu se na internetu mogu naći podaci kako je rječ o osobi koja odlučno zagovara tvrdnju o 700 tisuća ubijenih u Jasenovcu.

Živanović je britanski državljanin, a navodno je kao antropolog sudjelovao u ekshumacijama koje su na području bivšeg jasenovačkog logora provedene 60-ih godina prošlog stoljeća.

(Hina)


8 komentara

 • Ovo se zove predizborno vrijeme.
  Oživi neke nerjesene stvari koje su se dogodile prije 80 godina, posalji izvjeglice prema mostaru, dovedi erdogana, sad ce par optuznica…. i onda svaki od njih svome narodu govori da je krajnje vrijeme za ujedinjenje po nacio osnovi.. i onda 4 godine hapaj i zaposli rodbinu pa opet opleti da se zavadimo na nacio osnovi

 • Dodik je pravi srbin za kiojeg vrijedi ona poznata skandinavska uzrečica:lažeš ko Srbin.Laže čim zine ! Ako je itko počinio tolika zvjerstva i tolike gadne zločine u drugom svjetskom ratu onda su to Dodikovi srbi koji su pod četničkom kokardom i još deset puta više pod partizanskom zvijezdom petokrakom poklali pobili na stotine tisuća uglavnom Hrvata i manjim dijelom Muslimana i slovenskih domobrana. Zanimljivo je da u ČETNIČKOJ Srbiji sve do listopada 1944 godine,nije bilo partizana a,niti organiziranog otpora njemcima jer su ih domaći četnici ,njemačke okupatore prihvatili kao svoje gospodare i nadređene.
  Tek u listopadu 44 godine, kada Ruska Crvena armija oslobađa cijelu Srbiju i Beograd od njemačkih nacista u ČETNIČKOJ Srbiji. većina četnika odlaže četničku kokardu i uzima kapu partizanku pod kojomće počiniti nezamislive pokolje nad Hrvatima i Muslimanima u NDH.
  Ti srpski koljači ostali su u povijesti zapamćeni kao ona genocidna i koljačka rulja koja s eiživljavala nad predanimzarobljenicima i civilima hrvatske narodnosti, pošto im u nijednoj borbi zavrijeme rata nisu mogli obiti pera nego su redovito dobivali po gubici i bili potućeni do nogu u srazu sa hrvatkskim vojnim i redrstvenim postrojbama.
  Dakle, ako je itko u dr.sv ratu činio pokolje izločine isto kao i u Domovinskom ratu s kraja devedesetih god.prošlog stoljeća ,onda su to isključivo Dodikovi srbi i šešeljevi i miloševićevi srbi ,koji su počinili nezapamćene zločine nad Hrvatima, Muslimanima u Bosni i HERCEGOVINI i nad Albancima na Kosovu.
  Srbi su doista dobrim dijelom zbog poiltike i političara koje ih vode a naročito pod uplivom velikosrpske pravoslavne crkve koja s kršćanstvom nema nikakve veze zaslužili opravdanu stigmu zločinačkog i genocidnog naroda.
  Zapravo ,cijeli današnji zapadni, napredan i demokratski usmjeren svijet ,vrlo dobro zna tko su Srbi i tko je agresor i predator na tuđim povijesnim prostorima. Srbi su uvijek bili i ostali remetilački i destruktivan faktor na Balkanu i njima nikada nije bilo mjesto u Europi jer oni kulturološki ,povijesno pa i etnički ne pripadaju indoeuropskom krugu naroda nego onom arapsko turkmenskom ,dijelom i afro hetitskom povijesnom iskonu koji nije nikada bio europski niti će to moći biti ma koliko oni htjeli. Jednostavno, u njihovom slučaju kao i u svakom drugom , pokazuje se istinitom ona tvrdnja da krv nije vodai da svaka ptica svome jatu leti a za Srbe je to uvijek bila Azija i dijelomAfrika, dijelom Europa, i ponajvećim dijelom AZIJA.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.