Dodik: Schmidta treba deportirati iz zemlje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u srijedu da je sporazum o trgovini i suradnji s Velikom Britanijom štetan za BiH i da se zbog toga pozvao na strateški nacionalni interes.

Imam osjećaj da u podređen položaj stavlja BiH i u tom pogledu, budući da je to drugi put na odlučivanju, ja sam glasao protiv i potegao strateški nacionalni interes, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Pojasnio je da će to pitanje biti upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske i da vjeruje da će ga NSRS odbaciti.

Dodik je rekao da ovaj bh. entitet ne doživljava Veliku Britaniju kao prijatelja jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu.

Zato ne možemo dati suglasnost na taj sporazum, zaključio je Dodik.

HNS BiH: Ovo će biti samo predigra onoga što možemo očekivati nakon izbora

Dodik izjavio je da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt “apsolutno nepostojeća osoba” u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i njega “treba deportirati iz zemlje” na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

Daytonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije se to pokušalo nametnuti kao pitanje koje je vezano za OHR, koji u institucionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti, izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu, prenosi N1.

On je ocijenio da ponovno zasjeda neka “neformalna grupa koja sebe naziva Savjetom za provođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim priopćenjima pokušavaju  nametnuti određena ponašanja”.

Postavili su pred BiH nerješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala povijest, vidjet će se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH, zaključio je Dodik.

Schmidt: Iznenađen sam tim komentarima

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.