Dodik prijeti: Migrante iz RS-a ćemo tjerati u Federaciju BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zaprijetio je u srijedu da neće dopustiti da se na teritoriju toga entiteta privremeno smještaju migranti koji u sve većem broju stižu u Bosnu u Hercegovinu te je najavio da će svi oni koje policija RS pronađe biti protjerani na područje Federacije BiH.

BiH se suočava sa sve većim priljevom ilegalnih migranata koji u zemlju ulaze iz pravca Srbije i Crne Gore, a u jednom parku u starom dijelu Sarajeva već je niknulo “divlje” šatorsko naselje u kojemu boravi na stotine “ilegalaca” koji pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj.

Gradske i općinske vlasti u Sarajevu zatražile su hitnu intervenciju Predsjedništva BiH i Vijeća ministara kako bi se taj problem riješio, jer boravak migranata na otvorenome za njih predstavlja nerješiv humanitarni, logistički i sigurnosni problem.

Pojavili su se prijedlozi da se za migrante osigura smještaj u nekoj od brojnih vojarni koje su izvan uporabe s obzirom na to da je riječ o imovini kojom raspolaže država.

Dodik i vlasti u RS-u pak tvrde kako to nije državna nego entitetska imovina pa odbijaju prihvatiti bilo kakvu odluku Vijeća ministara BiH s tim u vezi.

Mi nećemo dopustiti da na prostoru Zalužana kod Banje Luke ili kod Kalinovika ili u bilo kojem drugom mjestu ili objektu u Republici Srpskoj budu smješteni migranti. U naše ime ne može nitko donositi odluku o tome, izjavio je Dodik lokalnim medijima komentirajući mogućnost da vojarne pokraj Banje Luke ili Kalinovika budu pretvorene u azilantske centre.

Dodik je dodatno zaprijetio da će zatražiti da policija RS-a sve migrante koje zatekne “sprovede u Federaciju BiH”.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorio je da se ostvaruju prognoze o tome da bi ova godina mogla potaknuti veći broj ilegalnih migranata, “zaglavljenih” na području između grčkih otoka i Srbije i Crne Gore, na pokušaj ulaska u BiH i preko nje dolaska do Hrvatske, a potom i drugih država-članica Europske unije.

Procjena je da je riječ o oko 50 tisuća migranata, čije je željeno odredište neka od zapadnoeuropskih država.

Mi sami ne možemo riješiti taj problem, u to se moraju uključiti tijela EU, kazao je Mektić.

U Ministarstvu sigurnosti BiH razmatraju i prijedlog brze uspostave kontejnerskoga naselja kod Doboja, u kojemu bi privremeni smještaj mogao biti osiguran za oko dvije tisuće migranata.

(Hina)


1 komentar

  • Čovjek samo govori istinu…Pitaj Boga tko su ti ljudi,možda islamisti,teroristi ili već što drugo…Tko ih šalje ovamo,zašto ne idu u Katar,Saudijsku Arabiju itd. Nego,eto baš im Evropa zanimljiva,a ako ne može evropa može i BiH-na…Vrijeme će pokazati da Dodik radi ispravnu stvar…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.