Dodik: Prije će se Srpska odvojiti od BiH nego što će BiH u EU

Milorad Dodik

“Prije će se Republika Srpska odvojiti od Bosne i Hercegovine nego što će Bosna i Hercegovina ući u Europsku uniju“, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

On je za Televiziju N1 izjavio da je Europa BiH dala žešće i teže uvjete nego što su bili prije godinu dana. Poručio je da BiH, koja se čuva nasiljem međunarodne zajednice, ne može opstati i da narod mora shvatiti da u BiH ništa ne funkcionira.

“Јa nikada nisam pokušavao srušiti Ustav BiH, ali sam se suprotstavljao rušenju ustavnog poretka“, kaže Dodik, a prenosi RTRS.

“Prijenos nadležnosti, odnosno uvođenje ministarstva poljoprivrede na razini BiH, apsolutno ne može da prođe kod nas”, rekao je Dodik i dodao da SNSD ima dovoljno pozicija na razini BiH da može da utječe na političku situaciju.

Govoreći o europskom putu BiH, Dodik je, kako prenose banjalučke Nezavisne novine, rekao da je zabluda što je BiH imala samo dva pitanja da dobije kandidatski status – pitanje mehanizma koordinacije i presuda Sejdić-Finci. Tvrdi – sada su uvjeti još oštriji.

“Daleko žešće uvjete smo dobili da bi se uopće kretali ka putu EU. Sad imamo još jedan uvjet – da Europska komisija procijeni da se radi o napretku po pitanju ekonomskih reformi. Kakve reforme ima BiH? Hrvatska više ne skriva da želi da pomogne hrvatsku komponentu u BiH i nezaobilazna je i u Federaciji i u BiH“, istakao je predsjednik RS.

Govoreći o utjecaju stranaca u BiH, Dodik je rekao da međunarodna zajednica u BiH ne može mnogo toga da uradi, i da BiH, koja se čuva nasiljem međunarodne zajednice ne može opstati. Ponovio je – dokle god u domu sjedi Džaferović, SNSD će napuštati sjednicu. Tužiteljstvo BiH je, tvrdi, jedna nakaradna institucija koja je politički motivirana.

Predsjednik Srpske rekao je da projekt “Јužni tok” još nije mrtav.

„Ne znam zašto govore da nema Јužnog toka. Bit će ga. To mi je rekao važan čovjek iz Rusije“, izjavio je Dodik.

On je rekao da u proteklim godinama nije mogao da uvjeri Rusiju da sa Republikom Srpskom napravi ugovor o “Јužnom toku”, jer su Rusi tražili da to urade sa Vijećem ministara BiH.

“Mi smo gubili zbog toga dvije-tri godine. Kada smo mi došli u Vijće ministara, oni su odbili i nas i Ruse. Kada je SDP bio na vlasti, dogovorili smo oko 20 mjera. Јe li se to uspjelo uraditi? Nije, a tko je opstruirao? Јa nisam sigurno“, naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da prema Zakonu o javnom redu i miru, koji je nedavno usvojila Narodna skupština Srpske, nitko nije spriječen da javno iznese mišljenje.

Dodik je istakao da će nedopuštena vrsta javne komunikacije biti, vjerojatno, procesuirana. Naglasio je da u tom zakonskom rješenju nema nijednog elementa koji može ugroziti javno mišljenje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je on političar koji nije za ratne opcije, već čovjek mira koji ima jasan stav.

“Ja ne mrzim Bošnjake, imam prijatelje Bošnjake. Nikoga ne plašim, nisam za ratne opcije, ja sam čovjek mira i imam jasan stav. Ništa ne radim da nekome napravim zlo, mnogima sam pokušao pomoći, nekima nisam uspio i to je moja greška”, istakao je Dodik.

Dodik je večeras rekao za TV “N1” da on ne otežava život Bošnjacima, nego to rade bošnjački političari.

“Nikada nisam osporio BiH devet prava koja je stekla Daytonom. Nisam negirao vojsku koju je vlast prije mene prihvatila da se integrira. I dalje mislim da je to bilo loše, čak i naše sudjelovanje je bilo pogrešno. Dogodilo se, ali je bilo u skladu sa procedurom kako je bilo napisano. Sve ostalo je urađeno na bazi nasilja, a to ne mogu prihvatiti”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje da će se u BiH ponoviti rat, Dodik je rekao da smatra da novog rata neće biti.

“Što bi neko ratovao? Tisuće ljudi su izginuli, pa da li im sada potomci bolje žive?”, naveo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje zašto slovi kao neko tko “kontrira” svakome, predsjednik Republike Srpske je rekao da je uvijek radio samo jedno, poštovao Ustav i zakone.

“Međunarodna zajednica pogrešno je procijenila da je Milorad Dodik nečiji. Ja sam došao tu da branim interese srpskog naroda i Republike Srpske. To što je mene netko procjenjivao pogrešno, pa sad hoće da se vadi, to nije moja stvar”, naveo je Dodik.

(Srna | Nezavisne.com)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.