Dodik prekida kontakt s veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik priopćio je kako je na sastanku Vijeća koalicije koja čini vlast u Republici Srpskoj odlučeno da se pristupi donošenju odluke o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i veleposlanstvima u BiH.

Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i veleposlanstava, kao i njihovom miješanju u unutarnje stvari BiH.

Daytonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli tumačiti Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa. Republika Srpska je potpisnik Aneksa, a pogotovo Aneksa 4, koji je Ustav BiH, i Aneksa 10 o visokom predstavniku. Američke i britanske diplomate i veleposlanstva sustavno ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obvezne odluke Vijeća sigurnosti UN-a podržavaju privatno neimenovanu osobu za visokog predstavnika, naveo je Dodik u pisanoj izjavi.

Pored toga, dodao je, veleposlanik SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarizirajući se s izjavom reisu-l-uleme Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH.

To je za Srbe neprihvatljivo i sprječava bilo kakvu komunikaciju s nevedenim strukturama, jer takvo ponašanje je izravan udarac mogućem pomirenju u BiH, kazao je predsjednik RS, te dodao:

Stoga smo prisiljeni obustaviti sve kontakte s navedenim predstavnicima veleposlanstava. Kontakte će obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na razini BiH, od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama.

Dodik je kazao kako će Vlada Republike Srpske odluku o tome donijeti idućega tjedna, a Narodna skupština na prvom redovitom zasjedanju, ukoliko se ne odluči da se organizira izvanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju.

Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Daytonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumljivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj.

Bilo kakvo poduzimanje mjera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovest će do odluka koje će zaštititi njezin suverenitet i dodatno izgraditi njezin državni kapacitet, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Iz veleposlanstva Velike Britanije u Bosni i Hercegovini za N1 su komentirali najavu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske da ovaj entitet prekida kontakte s ovim i veleposlanstvom SAD-a u BiH.

Izjava predsjednika Republike Srpske je zbunjujuća i ne doprinosi bilo čemu. U potpunosti odbacujemo iznesene optužbe koje djeluju kao bizaran pokušaj odvraćanja pažnje sa stvarnih problema. Velika Britanija ostaje prijatelj svih građana Bosne i Hercegovine i nastavit će raditi širom zemlje za dobrobit svih, poručili su iz veleposlanstva Velike Britanije u BiH za N1.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.