Dodik podržao HNS-ovu Deklaraciju: “Bilo je za očekivati i još radikalnije stavove”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom Deklaracije koju je usvojio Hrvatski narodni sabor (HNS), da je riječ o političkom stavu jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

Smatram da nikome ne treba negirati pravo da artikulira svoj legitiman politički stav i, osobno, mislim da je, poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove, rekao je Dodik.

On je naglasio i da Republika Srpska podržava princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda, te da razumije da Hrvatima nije prihvatljivo da se vlast na razini Federacije BiH i BiH uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika, kao ni da Bošnjaci biraju njihovog člana Predsjedništva BiH.

S druge strane, vjerujem da je svima apsolutno jasno da je Republika Srpska nedodirljiva i da bilo kakva mogućnost promjene njenog teritorija nije i nikada neće biti moguća, naglasio je Dodik, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da je Republika Srpska učinila dosta na osiguranju povratka hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali da je, kako kaže, ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH na teritoriju Federacije BiH.

Hrvati su po Daytonskom sporazumu bili ravnopravni sa Bošnjacima u Federaciji BiH, ali su kasnijim nametnutim odlukama OHR-a i preglasavanjem u Ustavnom sudu BiH potpuno politički marginalizirani. To je nešto što mi i te kako razumijemo i u tom smislu, podržavamo njihova nastojanja da ponovno uspostave ravnopravnost na prostoru FBiH, dodao je Dodik.

Hrvatski narodni sabor usvojio je u subotu, 26. siječnja, Deklaraciju kojom se traže izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, te ocjenjuje da je trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH.

Evo što sadrži 7 točaka Deklaracije Hrvatskog Narodnog Sabora BiH

(Srna)


7 komentara

  • Ma stace podrzati Dodik , uziva na zemlji hrvatskoj i hrvata koji su prognani iz RS , strasno mi trebamo zastavu vezati sa covjekom koji je ocistio i njegova ili ina politika nas hrvatski puk. Treba politicki razgovarati sa predstavnicima naroda ali da nam taj lik bude pozitiva boze sacuvaj. Zivjela herceg bosna od Save , Sredisnje Bosne do plavog Jadrana.

  • milorade vrati hrvatima onda banja luku! vrati hrvatskim potomcima otetu imovinu! banja luka je kroz povijest uvijek bila hrvatski grad!

  • Dobro ti ga kakiš ti iznad..Hoćemo li vratiti dinosauruse..mongole..rimljane.Daj otvori krmeljave oči, jer ako imaš dijete ono živi ovdje i sada.Mani se povijesti i blebletanja ,jer tako samo zavaravaš i sebe i druge.Ajde ti vrati nešto što si nekome uzeo.Nećeš normalno.Poštenjačino. Hoće li HR vratiti Knin Srbima.Jašta će.Oladi malo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.