Dodik: Ne šalim se, mi smo već napravili neki naš “non paper”

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da u BiH nema nikakvog kohezijskog elementa koji bi mogao okupiti konstitutivne narode, te ocijenio da će doći vrijeme mirnog razlaza.

Komentirajući situaciju u vezi s neslužbenim diplomatskim dokumentom non paperom, navodno upućenim iz Slovenije u Bruxelles, Dodik je rekao novinarima u Banja Luci da je i Republika Srpska već napravila neki svoj non paper.

Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-paper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima, dodao je on.

Dodik je ocijenio da je ključna aktivnost Republike Srpske to što će na Narodnoj skupštini održati raspravu, načiniti i artikulirati svoju platformu za pregovore s Federacijom BiH i Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima o tome što i kako raditi u BiH, naravno bez stranaca. On je napomenuo da su stranci ovdje dugo pokušavali napraviti njima željenu BiH, koja se pokazala kao neželjeni eksperiment.

Dodik je podsjetio da prije desetak godina nitko nije smio spomenuti referendum, niti pričati o tome da se BiH treba raspasti, jer je ionako raspadnuta, dok se o tome govorilo u Republici Srpskoj.

Sve se to govorilo ranije, a sada to neki i potvrđuju, ranije su nas krivili kao one koji remete nešto, a danas to čujemo iz usta važnih ljudi u svijetu, rekao je Dodik.

Navodeći da će doći vrijeme mirnog razlaza u BiH, Dodik je istaknuo da Srbi nemaju razloga da se mobiliziraju prema bilo kakvoj ratnoj opciji i da se trebaju okupiti oko politike koja će dati snagu. Dodik je naveo da u BiH nema govora ni o kakvom ustavnom patriotizmu koji bi se mogao održati ili širiti.

To što u Federaciji BiH Bošnjaci govore da su BiH patriote, neka misle što hoće, ali za BiH je potreban neki drugi patriotizam, a ne samo bošnjački, a srpskog i hrvatskog patriotizma, koliko vidim, nema i zato se tu ne može izgraditi ništa, zaključio je Dodik.

Dodik je rekao da će s europskim povjerenikom za proširenje Oliverom Varhelyjem, koji dolazi u posjetu BiH, razgovarati i o donaciji EU, koja je krajem prošle godine odredila više od tri milijarde eura podrške investicijama zemljama zapadnog Balkana. On je naveo da je za BiH, odnosno Republiku Srpsku predviđena podrška za neka četiri projekta, od čega i za Koridor 5c – od Doboja prema Vukosavlju, odnosno Orašju.

Tu trebamo dobiti znatnu donaciju, što je za nas veoma važno jer je dio trase kojom želimo spojiti Banja Luku s Beogradom, rekao je Dodik, prenosi Srna.

Dodik je zaključio da EU više ne radi na proširenju, da nema konsenzusa o tome da primi nove zemlje u članstvo, dok u BiH fingiraju priču o 14 točaka za koje znaju da ne mogu biti provedene.

Dodik: SNSD nema ništa sa SDA, ali s HDZ-om BiH ima partnerske odnose

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Non paper je napravljen u Dejtonu i vi imate RS kao cjelinu gdje zivi preko 95 posto srba. I to je gotova stvar. Bosnjaci crtaju, zamisljaju i rade na svom,, non peperu,, koji ce biti citava Federacija bez hrvatskog naroda. Zapadna Hercegovina odnosno ZZH – ka njih i ne zanima. Hrvati sto du Dobili u Dejtonu sve su skoro izgubili i ono sto su ugradili u Federaciju a to je HZ- HB su izgubili odnosno bosnjacka dosljedna politika uz pomoc MZ, OHR, vidokih prestavnika sve du isli na ruku bosnjackoj politici i pravljenju njihovog teritorija. Tuzno i zalosno sto se hrvatima desava..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.