Dodik nakon dogovora s Čovićem: U Domu naroda FBiH će biti sve drugačije

U Istočnom Sarajevu u ponedjeljak je održan sastanak delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), koje su predvodili Milorad Dodik i Dragan Čović.

U delegaciji HDZ-a su, između ostalih, bili Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto i Marinko Čavara, a u delegaciji SNSD-a su Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Sredoje Nović i Zoran Tegeltija.

Kako je prethodno i najavljeno, delegacije su razgovarale o budućoj suradnji – dogovorili su zajednički nastup na svim razinama vlasti – državnoj, entitetskoj i županijskoj, a nakon susreta, Dodik je kazao da će Republika Srpska već sljedećeg tjedna pristupiti proceduri formiranja tijela vlasti na razini ovog entiteta, tako što će Narodna skupština održati svoju konstituirajuću sjednicu, a brzo nakon toga odrediti i mandatara.

On očekuje da nova vlast u RS-u bude uspostavljena do kraja studenog ili, najkasnije, u prvim danima prosinca.

Podsjetio je da HDZ ima potpredsjednika RS-a, a suradnja dvije stranke odvijat će se u ovom entitetu, na dvije razine – u Vijeću naroda i na razini Vlade. Ono što je zanimljivo jeste Dodikovo očekivanje da HDZ jedan mandat u Vladi FBiH prepusti SNSD-u:

To je sada moguće, jer HDZ ranije nije imao manevarskog prostora, rekao je Dodik.

Također naglasio je da je HDZ na proteklim izborima ostvario kapitalan, povijesni rezultat, da nisu uzeli samo mjesto u Predsjedništvu naše zemlje.

Što ih ne sprječava da na svim ostalim razinama budu reprezentativni predstavnik svih Hrvata – a oni to jesu i zato su naši partneri, ističe Dodik.

Dodik je kazao i kako su razgovarali i o županijskim razinama vlastima. Njegova je želja da se konstitutivnost Srba i formalno uspostavi u županijama gdje to dosad nije bio slučaj, jer želi da se to pitanje “skloni s dnevnog reda, da ne bude predmet spekulacija“, prenosi RadioSarajevo.ba.

Dodao je i da je SNSD iznimno zainteresiran za adekvatno predstavljanje Srba u Domu naroda Federacije BiH, te je poručio kako odbacuje dosadašnji pristup.

Nećemo dopustiti, što god to značilo, da se konstituira Dom naroda FBiH bez potpune popune srpskih predstavnika. Ovaj put će morati biti u Domu, svih njih 17. Degradirajuća je poruka federalne vladajuće elite da nikada do sada srpski klub u FBiH nije bio popunjen. Zalažemo se da srpski politički predstavnici FBiH imaju svoj puni kapacitet, a to podrazumijeva da Srbi imaju pravo na najveću razinu političkog zastupanja, zaključio je Dodik.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Ne znam sto reci… Ali je cinjenica da hrvati moraju biti zastupljeni u vlasti na drzavnom i Federalnom nivou. Bosnjacke lijeve stranke ce probati sve samo da hrvate izbace na Federalnom nivou. Kako su uzurpirali mjesto hrv. clana presjednistva sada im je cilj prevarama i uz pomoc visokog prestavnika uzurpirati i prevarama preuzeti klub hrvata u Domu naroda… To treba sprijeciti pod svaku cjenu. Jer to je krsenje Dejtona i presude Ustavnog suda koja ocito bosnjacima ne prestavlja nista. To zalosti ali je tako. A pina im usta pravne drzave…

    3
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.