Dodik najavljuje mjere u školama: Uvest će se testiranja na drogu i zabraniti mobilni telefoni

Predsjednik RS-a Milorad Dodik nazočio je izvanrednoj sjednici vlade ovog bh. entiteta te se osvrnuo na tragični slučaj u Beogradu i ubojstvo osmero djece u osnovnoj školi.

Dodik je naglasio kako je danas izuzetno teško odgajati dijete i da je u tom lancu odgovorno mnogo institucija i pojedinaca.

Odgajati dijete nije samo stvar škole. U lancu roditelj, škola, država i sustav i odgovornih institucija treba tražiti jedinstvo. Ako bilo tko iskoči iz tog sustava, društvo se neće moći obraniti. Olako smo prihvatili neoliberalne vrijednosti kroz programe koji su nam devastirani. Danas smo nizom uvjetovanja doveli naš obrazovni sustav da ne odražava potrebe našeg društva u cjelini, rekao je Dodik.

Nakon toga, Dodik se osvrnuo i na probleme koji su sada prisutni u obrazovanju.

Nevjerojatno je da dijete od par mjeseci već igra igrice na telefonima. Roditelji to olako prepuštaju i mi moramo strahovati za generacije koje dolaze. Razvili smo sustav kontrole u školama već nekoliko godina i on daje rezultat, ali ne i definitivan. Zato će se pojačati sigurnost kroz pripadnike MUP-a. Problema ima da stariji đaci borave u smjenama kada ne idu u školu i tu se pravi atmosfera koja može izazvati vršnjačko nasilje. Nužno je na to reagirati, mišljenja je Dodik.

Osvrnuo se i na prve mjere koje će Vlada RS-a poduzeti u idućim mjesecima.

Vrlo brzo će se u škole uvesti zabrana unošenja telefona za djecu. Djeca koja budu ulazila u razred morat će odložiti telefone za vrijeme trajanja nastave. Tu neće pomoći ni ljutnja roditelja. Ako to dopustimo, onda obrazovne institucije više neće biti obrazovne. Prosvjetni radnici rade težak posao i mi njih moramo podržati, ističe predsjednik ovog bh. entiteta.

Na kraju, poručio je i kako će se uvesti i testiranja na drogu u školama.

Primjećujemo da ima i opojnih sredstava u školama i da je nužno učiniti sve da se to spriječi. Uvest ćemo redovita i izvanredna testiranja djece na uzimanje opojnih droga, zaključio je Dodik.

(www.jabuka.tv | Foto: Dejan Rakita/Pixsell) 

7 komentara

  • Da ne bude kontra efekat.
    Testiranja na drogu trebalo je davno uvesti ali nagla zabrana mobitela to je malo preuranjeno danas kad je svak o mobitelu ovisan.

    • nema tu velike pameti, nametnuti pravila i zakone i ako treba silom ih provoditi..pa nećeš balavurdiji i njihovi iskriziranim roditeljima (svim mogućim krizama) da odlučuju šta će i kako će, pa valjda ima neki stručni konzilij, više instance koje te stvari mogu donijeti , ne u vidu uputa i smjernica nego u vidu pravila i posljedica ako se istih ne drže…ali , uvijek ima ali, društvo je u cjelini trulo i ne možeš samo djecu ustrojavati, djeca su refleksija društva u kojemu žive a ti se u DODO ističeš u negativnom smislu ponajviše (da ne nabrajam svi ste vi političari “isti”, u par deka…)

  • Koliko se vi vladajući brinete o djeci govori i činjenica da škole nemaju psihologa.Za to se nema novaca.A pedagozi se bave administracijom a ne djecom.Djecom se trebaju baviti prije svega roditelji,a zatim i nastavnici jer je škola obrazovno-odgojna ustanova.Roditelji imaju danas vremena za fitnesse,kave i sl a za djecu nemaju vremena a nastavnici se prave da problema nema jer je tako najlakše.Ne žele se nikome zamjeriti a glasni su jedino kad traže veće plaće.

  • Trebalo bi i političare testirati na droge.
    A ovo sve o čemu se sad priča će ostati na pričama. Nije političarima u interesu zdravo društvo normalnih vrijednosti, nego opći nered.

  • Za odgoj su isključivo roditelji odgovorni a nastavnici za obrazovanje djece. Prije se vodilo računa o djeci i odgajalo , kad je bilo potrebno i ošibalo da bolje upamti. Vazda bi se našo pokoji baksuz kome ni šipka nije pomagala ali glavnina djece je bila da valja odgojena. Danas samo smiš pričati s djecom , nesmiš nedaj bože udarit djete po prknu i onda se čudimo što su nam djeca takva. Bio sam mirno djete ali onih par puta što sam zaradio pokoji šamar naučilo me da neponavljam iste pogreške. Ništa mi nije pokoji šamar naudio kao djetetu i danas znam šta valja a šta ne. Dok god se roditelji ne posvete opet odgoju svoje djece , nikakve mjere ne pomažu. Jer odgoj polazi od kuće a onda se prema tome ravna čitavo društvo. Kako nam je društvo trulo i bez pravih vrednota , vidi se gdje je srž problema.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.