Dodik: Na Drini ne može biti granica NATO saveza

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da srpska strana neće dopustiti članstvo BiH u NATO-u dok stajalište o približavanju tom vojnome savezu ne promijeni Srbija.

Naš interes je Republika Srpska i srpski narod, a ne BiH i tu nema kompromisa. Na Drini ne može biti NATO granica”, rekao je Dodik u Trebinju.

On se usprotivio strategiji o vanjskoj politici BiH koju je usvojilo Predsjedništvo BiH u kojemu se spominju i euroatlantske integracije BiH, te iskazuje potpora stajalištima Europske unije u slučaju prijepora s trećim zemljama. Dodik je dodao da bi članstvo BiH u NATO-u bilo poniženje za srpski narod.

“Taj savez je bez ikakvog razloga bombardirao Srbe u Republici Srpskoj i Srbiji. Kakva bi nacija bili kada bi onima koji su nam bacali osiromašeni uran rekli – idemo u vaš savez i što ćete sljedeće napraviti da nas ponizite. Skupštine Srbije i Republike Srpske donijele su odluku o vojnoj neutralnosti“, istaknuo je predsjednik RS-a.

Dodao je da će Republika Srpska zadržati identičan stav o vojnoj neutralnosti prema NATO savezu dok svoje stajalište ne promijeni Srbija. Pojasnio je i kako je za Republiku Srpsku neprihvatljiv stav BiH iz Strategijeo vanjskoj politici po kojoj bi se ta zemlja priklonila uvođenju sankcija Rusiji.

Vodeći hrvatski i bošnjački političari u BiH zagovaraju članstvo ove zemlje u Sjevernoatlantskome savezu, a BiH bi već na sljedećem summitu NATO saveza u lipnju mogla dobiti aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

(Hina)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.