Dodik: Kako je moguće da se Kosovo ima pravo odvojiti, a mi nemamo

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da se ne plaši suđenja zbog neizvršavanja odluka Christiana Schmidta, da neće pobjeći niti će otići u zatvor.

Neću pobjeći niti ću otići u zatvor. Prije će BiH propasti nego što ću ja otići u zatvor, rekao je Dodik i dodao da je na pravosuđu BiH da dokažu optužbe za koje ga terete.

Za zahtjev odbrane za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović, Dodik je naveo – da je ona bila u timu odbrane Nasera Orića, kao i da je kao sutkinja oslobodila nekoliko ljudi koji su počinili zločine nad Srbima.

Ta žena treba meni suditi. Radila je prije toga u OHR-u, radi se o osobi koja će po “difoltu” odlučiti da je Milorad Dodik kriv što postoji, rekao je Dodik u srijedu za RTRS.

“Schmidt je nelegalan”

On je naveo da stranci pokušavaju upravljati ovim procesom, te da je sve to u stvari kako bi ga sklonili sa političke scene.

Za Schmidta je ponovio da je – nelegalan, nelegitiman, da izmišlja, a ljude ovdje nas naziva majmunima.

Ako smo mi za njega majmuni, onda je i on za nas svinja, i to fašistička, istakao je Dodik i dodao da se sada pokazuje da je Schmidt pobornik fašizma i onih koje je Hitler odlikovao najvišim odlikovanjem.

On je ukazao da – mi imamo ozbiljan problem sa Amerikom i EU koji ovdje uskraćuju naša ustavna prava, ali to nije bezizlazno.

Nisam ja politički prolupao ni mentalno već ne želim bito dio nametnute matrice ponašanja u kome su oni nešto posebno, a mi smo remetilački faktor, rekao je Dodik i dodao da Srbi nisu narod koji je olako prihvaćao tutore.

“Nasilno se pokušava nametnuti rješenje o nezavisnom Kosovu”

Predsjednik RS je istaknuo da se – nasilno pokušava nametnuti rješenje o nezavisnom Kosovu, što Srbi tamo ne žele to da prihvatiti, niti Srbija, a RS smatra da je Kosovo sastavni dio Srbije, dok Nijemci i ostali ignoriraju tu situaciju”.

Komentirajući posljednja dešavanja u Banjskoj, Dodik je rekao da žali zbog stradanja i jednih i drugih, ali ističe da bi se Srbi na Kosovu trebali zaštiti.

A na to su nijemi iz međunarodne zajednice, istakao je Dodik i dodao da Srbi na Kosovu imaju pravo na svoj politički odraz i da traže status kakav misle da treba da imaju.

Prema njegovim riječima, problemi na Kosovu nisu izolirani koje srbijanski narod ima već su integralni dio problema.

Dodik je istaknuo da događaj u Banjskoj nije teroristički akt i da taj slučaj na Kosovu govori da postoji duboka podijeljenost, “muslimani u Sarajevu su na strani Albanaca, što je nelogično jer ako ste za teritorijalni integritet BiH, onda ne možete biti protiv rušenja teritorijalnog integriteta Srbije”.

Oni su za to da se odvoji Kosovo, a spremni su prijetiti ratom ako RS kaže da će se odvojiti. Kako je moguće da Kosovo ima pravo, a mi nemamo, upitao je Dodik.

“Ne spremamo se za rat”

On je dodao da je potpuno pogrešno od političara u Sarajevu da tako pokazuju podršku neriješenom problemu.

Ako hoćete da živite sa nama u BiH, poštujte našu povijest i naše stavove, nemamo pretenzije prema Federaciji, čak ni prema tamo gdje žive Srbi. Postoji i granica i linija razgraničenja. Mi nemamo potrebu za bilo čim, nećemo dozvoliti upade, narušavanje sigurnosti, ne spremamo se za rat, nemamo za to potencijal, rekao je Dodik.

Sporazum o suverenosti BiH je, kaže, predložio da bi vidio koliko je sve podmuklo, navodeći da preuzima obavezu da se održava suverena BiH, ali da Bošnjaci neće.

BiH nijednog dana od svog postojanja kao dejtonska tvorevina nije bila suverena, rekao je Dodik i podsjetio na uplitanja drugih zemalja, prenosi Avaz.

Dodik predstavio Deklaraciju o suverenosti BiH

(www.jabuka.tv / Foto: Fena)

12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.