Dodik predstavio Deklaraciju o suverenosti BiH

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik u ponedjeljak je u Mostaru, tijekom sastanka koalicije na državnoj razini, predstavio sporazum o punom suverenitetu BiH.

Trebali su ga potpisati on, lider SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Sporazum nije potpisan, a RTRS je objavio tekst sporazuma u kojem je fokus na odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH kao i zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Pod prvom točkom se navodi da je Općim okvirnim sporazumom za mir parafiranim u Daytonu 21.11.1995. godine, a zaključenim 14.12.1995. godine u Parizu, Bosna i Hercegovina ustanovljena kao složena država sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao državotvornih entiteta.

Navodi se i da je BiH zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih naroda i građana, a njena ustavna struktura će se razvijati na osnovu dogovora i konsenzusa kao temeljnih vrijednosti svake višenacionalne države, prenosi BHRT.

BiH, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija ima pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uspostavi puni suverenitet kako je to i propisano načelima Povelje Ujedinjenih nacija, koja su postala sastavni dio međunarodnog prava, što uključuje donošenje odluka od strane nedržavnih organa, piše pod točkom tri.

Dodik: Prije će Schmidt iz BiH nego ja u zatvor

Dalje se navodi da je u BiH potrebno uspostaviti puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma u vidu prestanka mandata stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH i zatvaranja OHR-a u BiH, kako je i bilo inicijalno predviđeno Daytonskim sporazumom.

Parlamentarna skupština na razini Bosne i Hercegovine će usvojiti Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim će se, između ostalog, u skladu sa članom 6. stav 1. točka g) Ustava Bosne i Hercegovine, odrediti druga metoda izbora sudaca Ustavnog suda BiH koje je do sada birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, piše u nepotpisanom sporazumu.

Potpisnici Aneksa X (Sporazum o civilnom provođenju mirnog rješenja) Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Republika Srbija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Federacija BiH i RS pozivaju se da daju izjavu kojom se utvrđuje prestanak postojanja institucije visokog predstavnika i njegove kancelarije (OHR) i kojom se strane obavezuju da će u potpunosti preuzeti prava i obaveze iz Daytonskog sporazuma.

Parlamentarna skupština BiH, RS i Federacija BiH će relevantnim aktima utvrditi prestanak stranog intervencionizma koji podrazumijeva prestanak potrebe djelovanja Vijeća za implementaciju mira, prestanak rada institucije visokog predstavnika i prestanak mandata sudaca Ustavnog suda BiH koje je birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, a kojima se ujedno uspostavlja puni suverenitet Bosne i Hercegovine, navodi se.

Dodik je ranije kazao kako se u Federaciji stalno priča o teritorijalnom integritetu BiH i o suverenosti.

Evo, ja ću predložiti tu deklaraciju, da se donese na parlamentu, a to znači da nema visokog predstavnika, da nema sudaca Ustavnog suda, ako hoćete suvereno, a ako nećete, onda priznajte da ste poltroni i priznajte da niste suvereni. Nemojte pričati o duplim aršinama.

To su stvari koje trebamo staviti na dnevni red političkih foruma, ako hoćemo nešto uraditi, a ne da mlataramo, pa dođe Schmidt, pa namjesti nešto Hrvatima, Hrvati prezadovoljni, dok nisu shvatili da sljedeći put ako se primijeni da ta pravila koja je Schmidt nametnuo, a slučajno se muslimani udruže do mjere da nema između njih svađe, onda nema nijednog Hrvata u strukturama vlasti.

Eto, šta im je uradio. Sada trebamo promijeniti izborni zakon, eto sad. I, trebam li ja pričati o tome ili netko tko predstavlja Hrvate, istaknuo je predsjednik RS-a.

(www.jabuka.tv | Foto: Denis Kapetanović / Pixsell)

3 komentara

  • Jedino Mile vodi istinski računa da se sprovodi dejtonski sporazum i time očuvanje biH kakvu su svi prihvatili i potpisali. On je garant da može biH ovako opstati , kad njega skinu svi akteri posle njega će dovesti svojim djelima do rata u biH. Najveći krivci rušenja dejtonske biH jesu muslimani

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.