Dodik Guardianu: Računam na pomoć Rusije i Kine ako Zapad uvede sankcije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za britanski list Gurdian poručio da neće pokleknuti pred prijetnjama zapadnih sankcija i pred skorašnji sastanak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom rekao da ga Putin nikada nije prevario.

Dodik je poručio da bi ga sankcije i smanjenje financiranja od strane EU samo primoralo da prihvati ponude za investicije iz Kine.

Čak mislim da mi se to dopada, izjavio je Dodik.

On je najavio da će se uskoro vidjeti s ruskim liderom.

Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, “U čemu ja mogu pomoći?”. O čemu god sam razgovarao s njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome. U razgovoru s kineskim liderom Xi Jinpingom bi on također rekao “Ako postoji nešto u čemu mogu pomoći, tu sam”, izjavio je Dodik za Gurdian.

On je naglasio da njegovi planovi ne znače razbijanje BiH, i da i dalje veruje u Daytonski mirovni sporazum, ali da ga je uzurpirao “neizabrani strani faktor” koji je preko pozicije visokog predstavnika u BiH nametnuo oko 140 zakona, bez demokratskog mandata.

Sve nevolje ovdje su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri suca (imenovana od strane Europskog suda za ljudska prava), stranci, koji se nalaze u Ustavnom sudu. Oni se ponašaju kao koordinirani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja, izjavio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da neće pokleknuti ni pred nagovještajem Njemačke o uvođenju financijskih sankcija protiv njega, kao ni pred kritikama Londona, Washingtona i Bruxellesa.

Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica, izjavio je on za Gurdian u svom uredu u Banjaluci.

Planovi za vraćanje nadležnosti Republike Srpske u više oblasti bit će na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske 10. prosinca, a Dodik je naglasio riješenost da to provede u djelo nakon još jednog razdoblja pregovora u trajanju od šest mjeseci.

On je poručio da će predložiti smanjenje sadašnjih Oružanih snaga BiH za polovicu.

Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego usvojiti, u skladu s Ustavom BiH, formiranje Vojske Republike Srpske, ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitariziranom republikom, izjavio je Dodik za Gurdian.

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.