Dodik: Branit ćemo RS svim sredstvima

Ne želimo nikoga uvrijediti činjenicom da je Dan Republike Srpske niti time da postoji RS, izjavio je entitetski predsjednik RS Milorad Dodik.

”Onima koji to ne mogu podnijeti kao činjenicu ne možemo ništa. Možemo da ih žalimo što su ogrezli u nekoj vrsti mržnje prema tome, ali RS nikoga ne negira, ni BiH, ali onu po Ustavu BiH, a ne nametnutu i otetu od RS. Tu ne prihvaćamo, ali prihvaćamo ustavom uređen politički sustav u BiH i BiH kao takvu”, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banja Luci.

Kazao je da sve što je oteto i nametnuto ”nasiljem visokog predstavnika nije prihvatljivo i dugoročno će uvijek biti osporavano”.

”Poštujemo i Bošnjake muslimane i Hrvate katolike u njihovim blagdanima i svecima i svemu što oni slave, ne želeći da ikome uskratimo sve to i u RS i BiH. Ne vidim razloga zašto bi to nekome smetalo, ako nije ogrezao u nekoj vrsti mržnje prema Srbima i RS”, naveo je on.

Dodao je da je činjenica da je Dan RS, 9. siječanj, i da je ona stvorena prije rata u BiH i nije rezultat rata, već političke volje naroda na ovim prostorima.

”Netko to putem suda želi osporiti. Mi RS nismo dobili na sudu, već političkom voljom političkih predstavnika koji su tu republiku proglasili 9. siječnja i tako će to ostati zapisano kroz povijest. Uvjeren sam da će RS trajno funkcionirati, jer je odraz volje i želje ovog naroda i nije usmjerena protiv bilo koga. U RS slobodno žive Bošnjaci, Hrvati i predstavnici drugih manjina i RS nije društvo koje nije tolerantno ili pravi bilo kakvu vrstu diskriminacije, a sve što je zakonom dozvoljeno Srbima dozvoljeno je i drugim narodima. Oni koji žele nametnuti neku drugu priču o RS, a to smo već vidjeli, ne možemo nikako drugačije negirati nego obilježavanjem Dana RS i time dati do znanja da je to nama važno”, rekao je entitetski predsjednik.

Kaže da se Dan RS slavi ne vrijeđajući nikoga i ne želi da se bilo tko uvrijedi.

”RS je široka za sve građane, i druge vjere i nacije, a primarno je država srpskog naroda i taj narod upražnjava sve vrijednosti ne želeći nikome da ih nameće ili da time nekoga ugrozi. Srbi su kroz povijest stvarali slobodu i za druge ne samo za sebe i nikada sloboda drugih nije im smetala. Ali, naučili smo da sloboda koju imamo je u okviru državnog okvira i uređenja koje imamo. Zato je RS kao država veoma važna, ne samo danas nego i u budućnosti, jer se na taj način može samo očuvati sloboda”, rekao je Dodik.

Republika Srpska ima pravo na samoodređenje

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovio je da ”RS ima pravo jačati svoju autonomiju te da RS ima pravo na samoodređenje.

Ponovio je da će RS nastaviti slaviti Dan RS, 9. siječanj, te da ”sve ima alternativu, osim RS”.

Odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen taj datum kao neustavan povezao je sa slobodom, koja se njome ograničava.

”Nismo slobodu dobili na sudu i neće nam je sud uzeti”, rekao je Dodik na svečanoj akademiji u povodu Dana RS nazvanoj ”Zavjet slobodi”.

”Neka ne pokušavaju demontirati RS odlukom ustavnog suda. Branit ćemo RS svim sredstvima i slavitemo njen dan u svim godina u budućnosti”, rekao je on.

Kazao je da nije protiv daytonske BiH.

”Naša politika nije politika mržnje i negacije BiH, ali prihvaćamo ustavnu BiH predviđenu Daytonom, a nikako onu koju netko projektira i želi”, kazao je entitetski predsjednik.

Posebno se zahvalio srpskom patrijarhu Irineju, premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i ministrima u vladi na podršci RS, ističući da je to predviđeno i daytonskim sporazumom i posebnim i paralelnim vezama.

”RS voli Srbiju. Privrženi smo ideji europskih integracija, ali nećemo žrtvovati svoje nadležnosti. Želimo da RS bude uvažena, nikada potlačena. Ništa ovdje nema što ne postoji u složenim europskim državama i to treba shvatiti”, rekao je Dodik te rekao da RS želi posebno suradnju s Rusijom i Kinom.

Svečanoj akademiji u povodu Dana RS nazočili su brojni uzvanici iz RS, Srbije, te srpski predstavnici u vlasti na razini BiH.

(Fena | Foto: Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.