Dodik: BiH se nije trebala ni oformiti, umjesto nje su trebale biti tri države – RS, HB i Bosna

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u srjedu navečer da su stav i pozicija entiteta Republike Srpske vojna neutralnost, ali da je izlaz iz krize u BiH brzo i bezuvjetno formiranje vlasti.

Republika Srpska se ponaša u skladu s opredjeljenjima, a to je vojna neutralnost. Sada plaćamo cijenu zamišljenih demokratskih institucija u kojima su Bošnjaci izmislili priču o članstvu u NATO-u i postavili ovo kao uvjet za formiranje vlasti. Oni se ponašaju u skladu sa svojim, a mi sa svojim politikama, što pokazuje da BiH ne može postojati, naveo je Dodik na gostovanju u emisiji Telering RTRS-a.

On je za RTRS rekao da je ovaj bh. entitet spremna prihvatiti ono što je propisano Ustavom.

Međutim, imamo (drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH) Željka Komšića koji kaže da će se zalagati za ukidanje konstitutivnosti naroda, iako u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, na što se ne oglašava visoki predstavnik u BiH. Oni smatraju da je ovdje potrebno nametnuti neoliberalni princip, odnosno da se sve svede na priču o jednom čovjeku, jednom glasu, što nije moguće, dodao je Dodik.

On je naglasio da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović mora osloniti na traženje dodatnih mišljenja, dok Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda” u Predsjedništvu BiH, što govori da nemaju legitimitet.

BiH je bila greška 1995. godine, jer nije trebala biti konstituirana, što potvrđuju sve godine do danas. Za nju nisu barem dva od tri konstitutivna naroda i sada plaćamo cijenu intervencionizma međunarodne zajednice, a prije svega visokih predstavnika koji su se uplitali u procedure sastava Vijeća ministara koji je imao ranije tri ministarstva. Neko je htio napraviti vladu BiH, iako u Ustavu piše da je Vijeće ministara pomoćni organ Predsjedništva BiH, rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH nije zaslužila postojati te da je njen prostor trebao biti redefiniran, odnosno formirane tri države – Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna, te da budu uspostavljeni kvalitetni standardi kako bi ove države bile nositelji europskih promjena u regiji.

Sve što se radi u političkom Sarajevu ide u pravcu da BiH ne može funkcionirati. Ignoriraju se priče o pravima Hrvata kao konstitutivnog naroda, dok se Republici Srpskoj nikada nije dalo pravo na postojanje i eliminira se mogućnost njenog značaja. Tu je isti stav svih bošnjačkih političkih stranaka i zašto je onda problem da imamo animozitet prema BiH, ocijenio je Dodik, naglasivši da želi zaštititi prava srpskog naroda u BiH.

Prema njegovim riječima, politika koju zagovaraju Bošnjaci ide u pravcu da vlast na razini Bosne i Hercegovine ne bude formirana.

U Sporazumu o formiranju vlasti jasno piše da moraju biti poštivani Ustav i zakoni, uz poštivanje stavova drugih razina vlasti, a to znači vojna neutralnost. Zatim, piše da nijedna odluka u BiH vezana za NATO integracije ne može biti prejudicirana, što znači da nema akcijskog plana za članstvo, pojasnio je Dodik.

On je rekao da Sporazum vrijedi do 5. rujna i da Republika Srpska ne postavlja uvjete.

Nakon toga, vidjet ćemo kako ćemo se ponašati. Pojedinim veleposlanicima iz EU danas sam rekao da je daljnji korak bezuvjetno formiranje vlasti na razini BiH i jedini razgovor koji je moguć jeste prijedlog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara i dogovor o konstituiranju Parlamenta BiH. Previše je nepotrebnog gubljenja vremena i ostalo je mnogo neriješenih stvari, primjer jeste i direktor Agencije za akreditaciju BiH Enver Halilović koji ne želi certificirati javna sveučilišta u Republici Srpskoj, što je nedopustivo. Ovakve stvari se ne mogu tolerirati i BiH mora razumjeti da je na ovaj način ušla u nepovratnu skalu svog nepostojanja, kaže Dodik.

On je naveo da u ovom bosanskohercegovačkom entitetu želi okupiti većinu za politike koje će biti utvrđene, a tu spada i opozicija.

Dodik smatra da je izlaz iz krize u BiH u brzom i bezuvjetnom formiranju vlasti.

Mi ne trčimo tamo, ali smatramo da je funkcionalnost bitno ugrožena. Sada na razini BiH funkcionira nakarada u kojoj imate jednu osobu koja je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH i Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta (Denis Zvizdić), a od devet ministara šest koji su zastupnici i sami o sebi odlučuju. To je nakarada koju BiH ne može izdržati, možda mogu ovi iz međunarodne zajednice kojima je svejedno i zabavljaju se ovdje, podsjetio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, nefunkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine spriječava mnoge stvari.

Jedino legitimno predstavljanje i model u kome Hrvati biraju svoju većinu, Srbi i Bošnjaci svoju, može izgraditi neku zajedničku politiku. Ako toga nema, sve ostalo su spekulacije u kojoj svi gube, smatra Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je ocijenio da veleposlanici u BiH imaju pravo održavati sastanke, ali nemaju pravo miješati se u unutarnje stvari zemlje, iako to masovno rade.

BiH nema šansu jer je neograničeno ovisna od tih sa strane, koji se mijenjaju svake treće godine, uvijek s istim ciljem – da razgrade daytonsku strukturu i formiraju centraliziranu, rekao je Dodik.

On tvrdi da ne postoji mogućnost dogovora u skladu sa slovom Daytona s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i s Komšićem, jer su na “kriminalan način postali dio vlasti na razini BiH i ne žele o tome razgovarati”.

Mi (SNSD) smo legalisti, poštujemo legitimno postojanje Ustava, smatramo da o nametnutim stvarima u BiH treba voditi razgovore. Nismo rekli da ne treba postojati neki oblik suda, možda tužiteljstva na razini BiH, ali sigurno ne ovakav kakav postoji, pod političkim utjecajem, rekao je Dodik.

On je kazao da su entiteti mjesta svih odluka.

U Bosni i Hercegovini možemo donositi odluke konsenzusom, ali ne preglasavanjem. Srbe neće preglasati. Republika Srpska je konačno mjesto odluke, a ne BiH, zaključio je Dodik.

(www.jabuka.tv)


36 komentara

  • Najbolje da se još odvojimo od Mostara, ko će s njima, široki more o sebi bit država, najbolje još razilaženja, mržnje i svađa… Volim Bosni i Hercegovinu, svoju domovinu, ne dam je nikome, jednako je moja kao i vaša i bošnjačke i srpska, ona je naša domovina. Žao mi je što nije skupa sa Hrvatskom, jer je to istinita država ali i ovakvu je moramo voliti….

   9
   25
 • Jedini koji smije reći sta on i njegov narod želi i ne mjenja mišljenje ni pod kakvim pritiscima .
  Jer onda ni rat ni izgubljeni životi,dravlje,srušeni objekti,izgubljene firme…za samostalnost nema ama baš nikakva smisla.
  Svaka čast.

  32
  2
 • Bosnjaci, odnosno SDA provode svoju politiku uz svesrdnu pomoc hrvatskih političara koji sve to nijemo promatraju i niti jednom riječju se ne protive.
  Srbi, odnosno Dodik ispada kao spasitelj Hrvata ali da nije bilo velikosrpske agresije rata ne bi bilo.
  Jugoslavija bi se ionako raspala jer socijalistički ekonomski model nije održiv, uz dogovor moglo je proci bez krvoprolića ali…

  28
 • Da nije bilo rata ne bih do ovoga ni došlo to bih se svakako raspalo na bilo koji način, da to Srbi nisu počeli do rata ne bih došlo u njih je bila vojska i oružje i sve ostalo.

  7
  2
 • Zasto je ovo ovakvo znaci nama je nametnut predsjednik ako svi Hrvati su glasali za HDZ koji kurac oni imaju glasat za naseg, znam da nemoze bit gore sto se tice zarade i radnih mjesta al bar nam nisu namecali da budemo balije

  12
  1
 • Cuvaj se drnejaca i kad darove nose. Prije rata na podrucju danasnje rs zivjelo je 220 000 hrvata. A sada 12000 nemoj nas ti branit majke ti. To vam i jest bio cilj kad ste zapoceli rat

  10
  6
 • vidim cujem citam stari saveznici iz zapadne hercegovine klicu svome rodi dodiku samo.nespominju sokola covica.znamo kadsu skutori utoku rata trgovali sa cetnicima dajtimeni naftu jacutebi granate i municiju znamodesetaa trgovina odvijala do kod stoca u kanjonu rjejeke bregave i na zeguiji tusu naveliko trgovali isad politicki trguju na uzajamnom razmumijevanju znamo davi nevolite bosnu i hercegovinu.nisteje nikad ni voijeli promjenite prebivaliste akovam bosna i hercegovina nevaija nadite nede boije za vasa pokoijenja.

  5
  14
 • Odričem se hrvatskog državljanstva!!!
  MILORADE ti si KRALJ, jedini ne ližeš guzicu drugima za svoje osobne interese, ti se boriš za svoj narod, svi političari mogu ti kur.c popušit
  Od sutra sam SRBIN!!!
  Kod nas svi izdajnici, samo pričaju, lažu kao što to Dragan radi već dugi niz godina, bori se za osobne interese!
  Svu svoju rodbinu i prijatelje, koji su nepismeni, sa kupljenim diplomama zaposlio je u EP-HZ, stoka bezobrazna.

  21
  2
 • Kao prvo, ovakvu BiH i ovakav polozaj Hrvata u BiH je uvjetovao iskljucivo Tudjman i Hrvatska, a ljudi ovdje im klicu i lizu guzicu kao da tamo zive. Kao drugo, Hrvati u BiH jednostavno nisu ni zasluzili bolju sudbinu od protjerivanja, iseljavanja i odumiranja, dok god, koliko vidim, prevladavajuce podrzavaju jednog Dodika, ciji su stavovi o Hrvatima i ratu vrlo jasni i koji vrlo dobro zna sta prica i zasto to prica, a Hrvati mu klicu, jer eto, usudi se za razliku od kradeze-a nesto reci ”balijama”. Zalosno, zalostan i jadan narod, nije ni cudo sto je najmalobrojniji i ubrzo ce biti sveden na status manjine sa ovakvom politikom, s ovakvim vodstvom.

  10
  9
 • Greska je napravljena u pocetku.Mi hrvati trebamo zahvaliti dr.Ģuzmanu.Sada je kasno za sve.Sada vise bjezimo iz hercegovine nego zs vrijeme komunista,rata…Kako covjek sije tako i pozanje.

  8
  2
 • Neka njegovoj obitelji bude ono sto on nama Hrvatima zeli,ja mu to od srca zelim!Kakva njegova pidrska i ljubav za Hrvate?Poklo bi on nas sam za noc da mu se zato pruzi prilika i zato ova prica ne pije vode,prdimahovina!Sto vo ne jaze jasno i gladno pred cacom Putinom i cetom Vucicem?Surca malo opa Mileni!Ovako samo jos vise pravi Dragance debilom i mi Hrvati postajemo svjesni tko nas vodi?NITKO!RS Srbima nitko nece ugasiti,Muslici ce dobiti Federaciju a mi cemo mozda zivjeti kao Indijanci u rezervatima!I to necemo dugo cekati,mozda za 10-ak god!Mileni ce ako bude ziv drkati u Rusiji,Covic u Lijepoj njihovoj tj Nasoj a pasa Bakir ce nas maloumne taslaciti do balcaka!Zato ne dajite pluseve ovom kenjcu,jer nas on ne voli!Ne bi on potpisao onaj papir od neki dan da nam zeli dobro!Cetnik jednom cetnik uvjek i TOCKA!JADNI MOJ HRVATSKI NARODE!ALI DRAGOM BOGU JE SVE MOGUCE!

  9
  4
  • Sve si ti to u pravu za koga onda.? Covic zakleti udbas ljubic jos gori za koga ko ce nas podrzat za nas glas dat. Bolje da me protjer tudjin vec moj kojeh od poreza hranim biram ga a n me opljacka mladez iseli.

   6
   1
 • Sta je trebalo Milorade? Prvo nije trebalo zaustavit Oluju pred Banja Lukom jer je to nekad bio hrvatski grad ali ste ga pod spinovima vase ugrozenosti preuzeli u zadnjih 100-120god.
  Ciji su agenti izazvali sukob hrvata i muslimana 90ih? To ste uradili da oformite RS. Iako se slazem s tobom da BiH nije trebala biti oformljena, ne slazem se sa tvojim zeljama, nego samo po povijesnim cinjenicama, a te su da je hrvatska istocna granica na rijeci Drini! Sukoba s muslimanima ne bi bilo niti bi bilo bosnjacke nacije za koji su se hrvatski muslimani na kraju oprijedijelili.

  8
  2
 • Nevoli on nas ali stvarno ovakva BiH netreba postojat. Bosnjaci oce svoju drzavu i vjecno cemo imat problema sa njima. Sva ova desavanj i podvale sa njihove strane govori da nas patoloski mrze i ru nrma dobra.

  11
 • Ajde Mire što bi nas volio ili mi njega?
  Ali čovjek govori ono što bi bilo normalno za ovu jadnu državu iz koje seli sve što nije uposleno u državnim institucijama , a pusti volenje molim te.

 • Kako je ovo lako razumjeti ali kada nas Dobrocinitelj govori, pa Kldmpo Ljubic, pa Cavara onda ti nista nije jasno. Nasi bi malo piskili, malo kakili i onda sve useru. Samo im poziciju i stolicu daj a hrvatski narod pored njih mozes sav protjerati i pobiti. Toliko o njihovom patriotizmu i interesima za hrvate u BiH. Nasi udbasi, lopovi gledaju samo sebe i gledaju sto jos klepiti dok su u vlasti. Ostup ica u RH- koj vec dpremna…

  4
  1
 • sami smo krivi što nije bilo lustracije što bude ispod jabuke jabuka tako je i sa kosovcim stalno kosovci tko ih je birao i podržavao neka se ponosi što su nam napravili ista bagra samo oni moraju raditi njihovi sljedbenici rodbina i uživati velike mirovine a ostali koji imaju mirovinu crkavaju na minimalcu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.