Dodik: “BiH se danas pokazuje kao smetnja za razvoj bilo kojeg entiteta”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da smatra da će vrijeme koje dolazi etablirati ponovno razgovore između tri naroda o tome kako ići dalje.

Ovo sigurno nije način na koji se može kretati BiH i osigurati uspjeh svih. BiH se danas pokazuje kao smetnja za razvoj bilo kojeg entiteta, kantona ili naroda unutar nje. BiH je pod međunarodnim protektoratom i to mora prestati. Ono što su učinili međunarodni protektori u proteklih 20 godina nije pomoglo, već je mnogo odmoglo, tvrdi Dodik.

Drugačije bi bilo, kaže, da je bilo primjene izvornog Daytoskog sporazuma.

Nakon svih ovih godina, zbog ponašanja visokog predstvanika, koji je masovno, kriminalno, kršio međunarodni ugovor, došli smo u poziciju da imamo potpunu paralizu na razini BiH, bez ijedne ideje šta BiH znači sutra. Imamo samo pojedinačne ideje. Bošnjaci misle da treba nestati RS i da BiH bude cijeli prostor i da Sarajevo postane epicentar svih događanja. Hrvati su potpuno nezadovoljni stanjem u Federaciji BiH i najradije bi, kada bi bili u mogućnosti, formirali svoju teritorijalnu političku cjelinu, a mi Srbi ne vidimo budućnost u BiH. Tu samo postoji arogancija međunarodnog faktora, jednog političkog krila i ideologije, poznatog kao neoliberalizam, koji pokušava nas ovdje utrpati u neku smjesu koja ne može funkcionirati i izroditi bilo što dobro, ustvrdio je Dodik.

Kao lider SNSD-a je rekao da je ta stranka, kao odgovorna stranka, žrtvujući unutarstranačke interese pozvala na srpsko jedinstvo i široko okupljanje na razini BiH. Zbog toga je, kaže, važno da se srpski predstavnici okupe i definiraju svoje jasne ciljeve oko RS, koju je stvorila volja naroda i koja će opstati.

On je u izjavi novinarima u Banja Luci rekao da je neupitna RS, a o BiH će se tek razgovarati u budućnosti.

Milorad Dodik je u banjalučkom naselju Drakulić, gdje je obilježeno 77 godina od stradanja Srba, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, o RS govorio kao o državi u kojoj slobodu imaju Srbi i svi drugi narodi koji u njoj žive, kao i da on ne može oprostiti takve zločine, ali dane priziva na sukobe i osvete.

(Fena)


1 komentar

  • Čovik ništa nije slagao..to je ovako ,a sad što nekome neće odgovarati pa će bit žugnja to je nešto sasvim treće..Nikad neće odgovarati onakvima ko Sejdo jer je koktel svega i svačega.Ali nije mu niko kriv zbog toga.Neka prihvati to kao činjenicu ali i da kao takav ne može predstavljati jedan narod..Hrvate.On to i nije i čemu onda ova farsa ,lakrdija i lopovluk od strane Bošnjaka?Eto kao oni moćni i pametni pa smislili kako će nategnuti Hrvate.Nategli su sebe ko male majmune,živi bili pa vidjeli..i to vrlo brzo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.