Dodik: BiH neće preživjeti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je RS entitet koji ima sve elemente državnosti: teritorij, stanovništvo, efektivnu vlast, poštuje regionalne i međunarodne propise i jedina je samoodrživa u BiH.

Bez pomoći sa strane ne mogu funkcionirati ni Federacija ni BiH. Mi možemo. Kada bi hipotetički Republiku Srpsku sada izdvojili i međunarodno priznali, ona bi mogla egzistirati i opstati. Sve drugo ne bi. Zato smo mi samo žrtve jedne promašene priče o BiH, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, mnogi od onih koji su odlučivali o Daytonskom sporazumu sada se pojavljuju i govore da je to bio eksperiment kako bi se vidjelo je li moguće da narodi koji su ratovali sada odjednom žive zajedno u miru i da se vrati taj sustav  multietničnosti.

Dodik je poručio da misli da BiH neće preživjeti i da će doći do jednoga prešutnog i mirnog razlaza, javlja Srna.

Kada je riječ o postojanju iskrenosti u međusobnim odnosima u BiH, Dodik je rekao da nje gotovo da nema.

Jedina iskrena stvar je želja da se raziđemo, da formiramo svoje entitete i na bazi toga regionalno surađujemo. To je jedina moguća varijanta. Ovo ostalo je prazna priča. Danas u BiH nemate nijedan zajednički praznik iz naše prethodne povijesti, ukazao je Dodik.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Sve sto je rekao stoji. Svidalo se to nekome ili ne.. Oni koji je kao najvise brane i vole a to su kao bosnjaci, ustvari naj vise rade na razgradnji nje BiH- ne. Oni vide BiH- nu samo po mjerilima koja se njima dopadaju, sve drugo ignoriraju tako i Ustav i odluke Ustavnog suda. Sto reci daljr…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.