Dodik: Ako za godinu dana ne vratim BiH na pravi put, napuštam Predsjedništvo

Milorad Dodik
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon predaje odgovora na Upitnik Europske komisije govorio je u intervjuu za Al Jazeeru o daljnjim planovima.

Nemam vremena za gubljenje. Ako zajedno s drugim kolegama u Predsjedništvu, najduže za godinu dana, ne vratim Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, ja napuštam Predsjedništvo, vraćam se u Banju Luku pa neka sve propadne, rekao je Dodik.

Kaže kako je tu rekao i dužnosnicima Europske unije, iako “ne baš doslovno tako”.

Zamolio sam prijatelje iz Bruxsellesa da nam od sada ne daju preteške uvjete za kandidatski status. Pokušao sam ih uvjeriti da bi se procesi u BiH nakon stjecanja kandidatskoga statusa u mnogim aspektima mogli okrenuti u pozitivnom pravcu. Složili smo se također da je jedno biti u statusu potencijalnog kandidata, a sasvim se drugačije međusobno razgovara kada ste za još jedan, za nas vrlo važan korak, bliže Bruxellesu, navodi Dodik.

Rečeno mi je da ćemo za rješavanje nekih od najvažnijih problema imati bezrezervnu pomoć EU, da mnogo toga, poput formiranja Vijeća ministara, možemo i moramo uraditi sami. Suglasni su sa mnom da se mnogi naši problemi mogu i moraju rješavati odmah jer je mnogo godina izgubljeno u nepovrat, objasnio je Dodik.

Dogovorili smo se da neka osjetljiva pitanja kao što je članstvo u NATO-u odložimo za kasnije. Rekao sam im, također, da bi odgovornost morali od sada morali snositi svi koji stvari kod nas ne postavljamo na pravo mjesto, ali i oni koji se razmeću lažnim nadama dok nam građani odlaze iz zemlje”, rekao je Dodik. Dodao je kako je on “transparentni pragmatičar koji na BiH gleda očima realiste i tako se i ponaša.

Prema njegovim riječima, teritorijalna cjelovitost BiH nije sporna, sporna je njena nefunkcionalnost.

Nikada niti jedan dužnosnik Srbije u mojoj nazočnosti nije govorio o rasturanju Bosne i Hercegovine, niti mi o tome u Beogradu razgovaramo. Mi smo realisti, navodi Dodik.

Komentirajući kako on kao predsjedatelj Predsjedništva vidi Bosnu i Hercegovinu u ovom trenutku, pojasnio je da je u ovom trenutku vidi kao karikaturu od države, a volio bi je vidjeti kao harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta u kojoj nitko nikoga ne negira, niti itko ikome smeta da napreduje.

BiH kao država može opstati samo ako bošnjački političari, moj kolega Željko Komšić, tzv. ljevica i inteligencija u Federaciji BiH postanu svjesni da je Bosna i Hercegovina složena država i da kao takva nema nikakve izglede da u skoroj budućnosti postane građanska. A unitarna neće svakako nikada ni postati. Ja, kao što je javnosti poznato, imam šestero unučadi, moja je dužnost i po toj osnovi da stvaram i da iza sebe ostavim što bolje uvjete za život svima onima koji tek dolaze, rekao je između ostalog za Al Jazeeru.

Dodik ističe kako se službeno Sarajevo mora napokon odreći svoje dosadašnje politike podaništva.

Tamošnji političari se moraju početi ponašati državnički. Mi vlastite probleme moramo i možemo početi rješavati sami, a na drugima je da nam u tome pomognu koliko oni mogu i koliko žele. Kao član bh. Predsjedništva sam spreman odmah sada potpisati svaki razvojni projekt u Federaciji BiH ako se takvim projektima stvaraju bolji uvjeti za građane, bez obzira stoje li financijski iza takvih projekata Turci, Kinezi, Rusi ili Marsovci. Ali nisam spreman na suradnju u kojoj se vlastite greške i podvale ne vide, a meni se u svakoj mojoj riječi traga za nekakvim zavjerama, ističe Dodik.

Najavio je da će, čim se vrati u BiH iz Bruxellesa pripremiti i potpisati papir o ukidanju roaminga u mobilnoj telefoniji, jer bi na taj način troškovi mobilnih usluga za građane BiH i regije mogli biti i do 80 posto jeftiniji od sadašnjih.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.