Dodik: 30 dana za Vijeće ministara ili slijedi duboka kriza – Jabuka.tv

Dodik: 30 dana za Vijeće ministara ili slijedi duboka kriza

Nepotrebno dugo se čekalo na dogovor. SNSD nije nikoga uvjetovao niti bilo šta problematizirao, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska i predsjednik SNSD-a.

Uvjeren sam da ćemo sve završiti u roku od 30 dana ako bude političke volje. Znam da je SNSD-u, SDA i HDZ BiH stalo da se sve što prije okonča i nastavi europski put BiH, naglasio je Dodik u intervjuu za Nezavisne novine.

Na upit hoće li biti Vijeća ministara BiH za mjesec dana kako je dogovorio u ponedjeljak sa lideririma HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, Dodik kaže da je uvjeren da će ako bude političke volje za mjesec dana sve završiti.

Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u idućih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u Parlament, postoji parlamentarna većina. U Parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi europski put, a za to nam treba da se formira Vijeće ministara. Rok je 30 dana. Vidjet ćemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu.

Dogovor je postignut. Smatrate li je li bilo potrebe da se formiranje vlasti na razini institucija BiH odugovlači skoro deset mjeseci?

Smatrali smo da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja i da je priča koja je nametnuta od političkog Sarajeva vještačka, jer su imali kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka. Atmosfera među njima početkom ove godine bila je konfuzna i nije se znalo tko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na razini BiH. Prvo smo formirali Zastupnički dom BiH, međutim blokade su krenule. Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalkulira blokirali rad Zastupničkog doma, a i jasan stav EU je pokazao da neki ne mogu nastaviti sa blokadama i da treba što prije formirati vlast na razini institucija BiH. Europski službenici su podržali ovaj sporazum.

Opozicija u Republici Srpskoj optužuje Vas da ste kapitulirali. Kako komentirate te optužbe?

Samo ću podsjetiti da postoji odluka Narodne skupštine RS-a o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, a da su ovi iz opozicije sjedili i još sjede u Savjetu ministara i da su dozvolili da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije vanjske politike koja uključuje NATO. Kada je riječ o sporazumu, a kada govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali u ovakvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi.

Je li točna informacija, odnosno priča koja se u javnosti pojavila da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, kao što stoji u planu koji je već napravljen?

Nemam pojma. Ništa nismo dogovarali o tome. Volio bih da i vi kao ozbiljan novinar pročitate sporazum, odnosno principe koje smo potpisali onako kako piše. Vuk Karadžić je rekao:

Čitaj kao što je napisano.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Znaci li to da je onaj dogovor od prije tri dana vec usao u probleme. Srbi ga tumace po svom, bosnjaci po svom a nas Dragan se hvali uspjehom tog dogovora. Nasim pase sve samo daj ministarstva koja je voda zacrtao, finansije i pravdu. To mu je bitno. A pva prica o Nato, EU, izborni zakon macku o rep…

  • Eno Komsic vec prijeti i kaze da nema podrske Telgetiji. Bakir kao nesto dogovori pa da zeleno svjetlo svome drugom bosnjackom clanu presjednistva sto da radi, kako da koci i osporava sporazum. Pa se ovaj bjerovatno na kraju pojavi i sve to kao odblokira. A upravo su drzavu blokirali Bakir, Islamska zajednica koji su dali zeleno svjetlo, naputak da bosnjaci zaokruzuju za hrv. clana presjednistva upravo Zeljka Komsica koji slijepo dlusa sve naredbe bosnjackog vrha. I za to ima dobru placu i sve druge privilegije… Scenari vec viden vise puta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.