Dodijeljene Bafta nagrade, trijumf filma “Na Zapadu ništa novo”

Nagrade Britanske filmske akademije dodijeljene su u nedjelju, 19. veljače u Londonu, a kroz Royal Festival Hall odjekivao je naslov jednog filma.

Njemačkom ostvarenju All Quiet on the Western Front (Na Zapadu ništa novo) pripala su priznanja skoro svih istaknutih kategorija. Od najboljeg filma, do najboljeg ostvarenja na stranom jeziku, do izvanredne fotografije, muzike i adaptiranog scenarija, nizale su se pohvale na račun ovog ostvarenja.

Foto: IMDb

Kako Britanci imaju nenadmašan smisao za ironiju i humor, tako je i BAFTA za najbolji britanski film pripala irskom ostvarenju The Banshees of Inisherin (Duše otoka). Isto ostvarenje nagrađeno je u kategoriji za najbolji originalni scenarij, ali i mušku, odnosno žensku sporednu ulogu.

U scenariju ponovljenom sa Zlatnog globusa, BAFTA za najbolju vodeću mušku ulogu pripala je Austinu Butleru, za izvedbu u biografskom filmu ElvisCate Blanchett odlikovana je priznanjem za najbolju žensku izvedbu u naslovnoj ulozi, koju je zabilježila u filmu Tár.

Zapažena pobjeda bila je i ona u kategoriji za istaknuti debitantski rad britanskih autora, gde je BAFTA zasluženo pripala Charlotte Wells zahvaljujući njenom prvom dugometražnom filmu Aftersun.

Britanska akademija dodjeljuje i priznanja za mlade zvijezde u usponu, pa je Emma Mackey, prvo zapažena po svojoj ulozi u seriji Sex Education, odlikovana ovom titulom, piše Journal.hr.

(www.jabuka.tv | Foto: EPA-EFE)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.