Dobrodošli u budućnost, leteći automobili su napokon ovdje!

Kitty Hawk je kompanija Googleova suosnivača Larry Pagea, a nalazi se u Las Vegasu gdje se ujedno može i isprobati njihov Flyer. Na Flyeru rade već dulje vrijeme, a javnosti su ga prezentirali tek početkom ove godine. Ono što je zanimljivo jest da Flyer više nalikuje velikom dronu nego letećem automobilu, a od ostalih koncepata letećih automobila dijeli ga to što je zapravo – funkcionalan.

U to se uvjerio i poznati američki Youtuber i influencer Casey Neistat, koji je snimio video s Kitty Hawkom i vinuo se u visine njihovim Flyerom. One koji poznaju Casey Neistata to ne iznenađuje, a oni koji ga ne poznaju trebaju o njemu znati samo jednu stvar – ako je nešto zabavno i ako ima veze s dronovima, računajte da će Casey to isprobati.

Flyer teži svega 113 kilograma, a pokreće ga 10 samostalnih propelera. Brzina mu je ograničena na 9,5 km/h, a ugrađene baterije omogućuju oko 20 minuta letenja.

Flyer je još uvijek daleko od letenja javnim prostorom, ali kad napokon bude na tržištu, predviđaju da će mu se cijena kretati u rangu električnih automobila (250 000 – 350 000 kuna).

Upravljanje Flyerom se može naučiti u svega 90 minuta, a glavni cilj obuke je razbiti nervozu vozača jer je samo upravljanje Flyerom vrlo jednostavno. Međutim, u Kitty Hawku obuku smatraju vrlo važnom pa čak ni Caseyju nije bilo dopušteno preskakati korake obuke usprkos njegovome pozamašnom iskustvu s dronovima (pričamo o čovjeku koji je letio zakačen za dron napravljen u kućnoj izradi).

Prvi korak obuke je savladavanje kontrola Flyera u sigurnosti računalne stolice. U simulaciji se nauči koristiti dvije kontrole: podesivač amplitude i igraća palica (eng. joystick) za podešavanje smjera. I to je sve što se tiče samog upravljanja.

Nakon toga se sjeda u pravi Flyer koji je uzemljen i pričvršćen za pod. Taj dio testa služi za nadilaženje nervoze, ako je još uvijek ima kod vozača, piše Zimo.co.

Zadnji test prije nego se napokon zaputi u visine je test sigurnosti. Flyer se zajedno s vozačem okrene naglavačke, a vozačev zadatak je da se izvuče iz njega. Nakon toga, samo nebo je granica!

Casey je nakon probne vožnje bio oduševljen te kaže da se u Flyeru osjećao nevjerojatno sigurno i pouzdano. Tko zna, možda budućnost u kojoj nam iznad glava prolaze leteći automobili i nije tako daleko kako predviđaju holivudski filmovi.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.