Dobročinitelj iz Brčkog izrađuje i poklanja ekološke igračke

Dobrivoje Lekić je čovjek koji, kako kaže, ne zna biti besposlen. Dugogodišnji rad u tvornici akumulatora Tesla, kao strojarski tehničar, zahvaljujući kojem je zaradio mirovinu, lijepo je kompenzirao i sasvim slučajno pronašao novi hobi kojim se bavi već pet godina.

Loše vrijeme bilo i nisam znao šta da radim, i sjetim se da sam davno kćerci napravio krevetac za Barbiku. I onda sam našao neki komadić drveta i počeo obrađivati, rekao je za N1 Lekić.

Komadići drveta precizno i strpljivo, uz poznati šablon koji Dobrivoju olakšava posao, postaju replike automobila, kamiona, aviona, helikoptera, kolijevki, životinja… Sve što dječja mašta može zamisliti, njegove ruke pretvaraju u djelo. I to zdravo djelo.

Ekološke igračke su sve one koje nisu otrovne i štetne za djecu. Uvijek je ljepša drvena igračka, ne štitim je ničim, tako da je dijete može staviti slobodno, da roditelji nemaju brigu s tim. Ako hoće da ofarbaju, dječja mašta može svašta, rekao je.

Bez obzira na zdravstvene probleme, kojih nije malo, izrada ovih figurica ne trpi. Vrijeme potrebno za izradu jedne traje od tri sata do 10 dana, a konačna igračka svoj put nalazi i do dječaka i djevojčica. Najduže je, kaže, trajala izrada replike njegove vlastite kuhinje, sa svim funkcionalnim dijelovima, ali i popularnog dampera.

Kaže da su djeca najbolji kritičari. Na licima svih njih, kaže, nakon što im preda igračku, vidi samo zadovoljstvo. Posebno je ponosan zbog reakcije koju je jedna od figurica izazvala kod djevojčice koju je majka ostavila odmah po rođenju.

Ona je tada imala temperaturu i kad je dobila vjevericu, koja je najkompliciranija, počela se smješkati polako, pa malo više, dok nije skroz pokazala, što mi kažemo, kez. Meni su suze na oči krenule. Temperatura je za 15 minuta prestala, prisjetio se.

Svoje eko proizvode namijenjene najmlađima ovaj dobročinitelj dijelom poklanja, a dijelom i prodaje. Cijena je od 20 do 70 KM, a svoj put mnoge su pronašle i van granica države. Od Hrvatske, preko Švicarske, Švedske, Njemačke, do Australije, piše N1.

(www.jabuka.tv | Foto: Radio Brčko)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.