Dob u prvoj trudnoći može predvidjeti zdravlje u budućnosti

Mnogo smo čuli o negativnim društvenim i ekonomskim učincima roditeljstva u adolescentskoj dobi. No, sada su istraživači pronašli jednu malu svijetlu točku: prema novoj studiji, majke tinejdžerice nisu izložene većem riziku za zdravstvene probleme kasnije u životu od žena koje prvi put imaju djecu u svojim dvadesetim godinama.

Istraživači s Državnog sveučilišta Ohio usporedili su žene koje su prvo dijete imale kao tinejdžeri (u dobi od 15 do 19 godina), tijekom rane odrasle dobi (20-24 godine) i kada su bile starije (25-35 godina).

Rezultati su pokazali da su žene koje su prvi put rađale u dobi od 25 do 35 godina, bile su boljeg zdravlja u dobi od 40 godina nego dvije mlađe skupine. Međutim nije bilo značajnih razlika u zdravlju sredovječnih žena kod oni koje su rodile u tinejdžerskoj dobi u usporedbi s onima koje su rodile između 20-24 godine, piše Miss7.

Svi smo se usredotočili na loše učinke tinejdžerske trudnoće i nikada nismo pitali što će se dogoditi ako ti tinejdžeri čekaju na ranu odraslu dob, rekla je Kristi Williams, glavna autorica studije. Pretpostavka je bila, naravno, da je bolje čekati. Ali barem kad je riječ o kasnijem zdravlju majke, to nije nužno istina.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.