Do kraja godine carina za uvoz električnih vozila 0% i 5%

Od 2035. svi novi automobili koji se prodaju u EU morat će biti ugljično neutralni, pokretani strujom ili vodikom, što znači da se za 13 godina više ne bi smjeli prodavati automobili s dizelskim i benzinskim motorima.

Stoga je u EU drastično porasla prodaja e-vozila.

Kasnimo za EU-om

U Hrvatskoj je od siječnja do kraja ožujka ove godine prodano 2231 vozilo na hibridni pogon ili 22,9% ukupno prodanih automobila. BiH po svemu kasni za EU, a osobito kad je riječ o automobilima.

Službeno imamo najstariji vozni park u Europi, a broj hibridnih i električnih vozila je na razini statističke pogreške. Prošle godine u BiH je uvezeno 50 električnih i 359 hibridnih vozila. Godine 2020. uvezeno je 12 el. vozila, 2019. 14, godinu ranije 7, a 10 godine 2017. Od 359 hibridnih vozila, 269 je novih, a 90 rabljenih. Tijekom 2020. uvezeno je 67 hibridnih vozila, 2019. godine 107, a 2018. – 55.

Ukidanje ili smanjenje carinskih stopa doprinijelo bi većem uvozu ekoloških vozila.

Izrađen je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, koji treba biti usvojen do 31. 12. ove godine, rekao je za Nezavisne Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Većina mišljenja na prijedlog odluke je dosad dostavljena i ona su pozitivna, no, još očekujemo odgovor određenih nadležnih institucija te se nadamo da će u što skorijem roku i to biti dostavljeno. Nakon toga Ministarstvo će odluku uputiti Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje, kazao je.

Predviđeno je da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji s dosadašnjih 15 na 5% za hibridna vozila te s 5% na 0% carinsku stopu na automobile na električni pogon.

Subvencije

Haris Muratović, predsjednik Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH, istaknuo je da trenutačno još ništa nije urađeno ni realizirano po ovom pitanju, ali postoje pozitivne najave.

Na pitanje kada očekuje da ova odluka bude usvojena i realizirana, kaže da bi to trebalo u tijeku ove godine, jer su realizirane sve pretpostavke koje su se trebale dogoditi.

Imamo neke pozitivne najave i u vezi sa subvencijama za ekološki prihvatljiva vozila, prvenstveno u FBiH. Planirano je oko milijun KM za ovu subvenciju. Fond za zaštitu okoliša FBiH je i dosad imao subvencije za električne punionice i nadamo se da će to biti i za električne automobile, naveo je.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Podatke iz Hrvatske o prodaji hibridnih automobila treba promatrati sa rezervom jer je puno kupaca u proslosti bilo iz inozemstva i to poslovnih kupaca/firmi posto je Hrvatska dio eu.a a, pa oni ne moraju placati carinu na auta kupljena u hr.u, a cijene za iste automobile su dosta nize nego na zapadu, jer se cijena proizvoda orjentira na kupovnu moc drzave u kojoj se vrsi prodaja. Veliku vecinu subvencija npr.u Njemackoj su iskoristile firme, a nazalost dobar dio njih nikada nije ni vozio na struju, nego na benzin/dizel, a u tom slucaju je hibrid bio samo alibi za drzavne subvencije. Sto je jos najgore ta auta su bila vecinom suv, koji trose masu benzina, tako da je za zivotno okruzje steta bila jos i veca. Sada su u Njemackoj najavili skori kraj subvencioniranja elekto auta. Ako rat u Ukrajini potraje ni jedan od pogona si obicni ljudi nece moci priustiti, onda ce biti biciklo i pjesacenje 😉😁
    Ali bez obzira na sve BiH treba svakako izraditi svoj plan o unapredjenju kupovine elektro auta kroz drzavne subvencije i sl.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.