Do kraja godine Aluminij ide na prodaju

Aluminij Mostar

”Planom privatizacije za 2016. godinu predviđena je i prodaja Aluminija Mostar, Energopetrola i Energoinvesta Sarajevo, gdje je potrebno da Vlada FBiH donese odluku o načinu, odnosno metodi privatizacije državnoga kapitala u ovim poduzećima”, rekao je u intervjuu za Oslobođenje Amer Bekrić, direktor Agencije za privatizaciju u FBiH.

Dodao je kako Elektroprivreda i BH Telecom nisu u planu privatizacije za ovu godinu.

Govoreći o tome kako je prva asocijacija na riječ privatizacija nešto loše, kao da je to nešto što će dovesti do uništenja neke kompanije, a ne njezinoga oporavka, Bekrić kaže kako se radi o percepciji javnosti o privatizaciji koja ne mora odgovarati stvarnom stanju stvari.

”U javnosti se, u izjavama pojedinih političara, uvijek privatizacija vezuje za lopovluk, kriminal, za uništavanje gospodarstva, budući da je stvarno bilo primjera loše prodaje. I u Agenciji je prisutan stav da je privatizacija magično rješenje, magični ključ za sve probleme”, rekao je.

”Imamo mi i primjera dobre privatizacije – Tvornica cementa Kakanj, Uniko filter Tešanj, Hepok Mostar, Enker Tešanj, IGM Visoko i drugi. Međutim, imamo i nešto što se zove rak-rana privatizacije. U Federaciji imamo taj nesretni Feroelektro, gdje je 60,66 posto udjela vlasničkoga 2004. godine prodano kompaniji Stanić invest”, rekao je i dodao kako je, budući da nije bilo realizacije ugovora, Agencija pokrenula postupak raskida kupoprodajnoga ugovora i ovo poduzeće vratila u vlasništvo FBiH.

(Bljesak.info)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.