Do 2020. godine imat ćemo još 92 kilometra autoceste

Federacija BiH može u sljedeće tri do četiri godine uz maksimalnu ozbiljnost i koordinaciju svih partnera izgraditi više od 92 kilometra autoceste na Koridoru 5C, izjavio je za Dnevni avaz Đenan Salčin, novi direktor Autocesta FBiH.

Istaknuo je kako je osnovni zadatak nove uprave obnoviti zamah gradnje Koridora 5C, koji je u proteklom razdoblju bio oslabljen.

Realizacijom tih projekata, BiH bi mogla imati izgrađeno više od polovine Koridora-5C, najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti BiH, puta od sjevera do juga države u dužini od 335 kilometara. Istovremeno, dok traje gradnja već započetih dionica, vrše se intenzivne priprema za nastavak i zahvatanje najtežih dionica, poput one od Konjica do Mostara.

”Učinit ćemo sve da ispunimo plan”, kaže Salčin.

Prema njegovim riječima, Autoceste FBiH već kreću s pripremama za gradnju tunela Prenj u dužini od deset kilometara, koji se nalazi na dionici autoceste na Koridoru 5C Konjic – Mostar Sjever, a procijenjena vrijednost gradnje cjelokupne dionice je oko 740 milijuna KM (370 milijuna eura). Sudeći prema dosadašnjim iskustvima, ta dionica je najskuplja i najteža za realizaciju.

Salčin je pojasnio kako gradnja ove dionice i tunela Prenj počinju nakon izmjene trase koju su usvojila nadležna tijela Vlade FBiH i Autocesta FBiH, piše Avaz.

Izmjenom ove trase, dionicom kroz Prenj i dolinu Bijelu skraćuje se trasa autoceste za 18 kilometara. Projekt gradnje autoceste Konjic – Mostar Sjever sastoji se od poddionica Ovčari – Konjic, Konjic – ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i izlaz iz tunela Prenj – Mostar Sjever.

”Prema prirodi projekta i potrebnoj tehnologiji, optimalan način realizacije ovog projekta je putem međunarodnih kreditora te vlastitih sredstava”, rekao je Salčin.

Ustvrdio je kako su nakon nepotrebnog višemjesečnog zastoja u aktivnostima, stvorene sve pretpostavke za nastavak gradnje autoceste južno od Mostara, na dionicama Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići, uključujući i gradnju mosta Počitelj.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: