Djeci branitelja pomoć pri upisu u školu i fakultet, besplatni udžbenici te stipendije

Djeca razvojačenih branitelja pod uvjetom da su ispunila bodovni minimum, odnosno da su zadovoljili na prijemnom ispitu, imat će prednost pri upisu u javne srednjoškolske i visokoškolske ustanove, navodi se u radnom materijalu novog zakona o razvojačenim braniteljima i njihovim obiteljima.

Također, djeci nezaposlenih razvojačenih branitelja koji nemaju sredstava za uzdržavanje, prema podacima Centra za socijalni rad, osigurat će se besplatni udžbenici za vrijeme obveznog školovanja, piše Večernji list.

Kako se navodi u spomenutim materijalima, novčana sredstva za potrebe iz prethodne stavke osigurat će se u proračunu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

”Za vrijeme redovitog školovanja na visokoškolskim ustanovama djeca nezaposlenih razvojačenih branitelja, koji nemaju sredstava za izdržavanje, prema podacima Centra za socijalni rad, imaju pravo na sufinanciranje troškova upisa u novu školsku/studijsku godinu u visini 50% novčanih sredstava”, stoji u radnim materijalima koji su ovih dana predstavljeni županijskim ministrima branitelja.

Novčana sredstva za potrebe sufinanciranja troškova upisa u novu školsku/studijsku godinu osigurat će se u proračunu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. Uz sve navedeno, djeca razvojačenih branitelja imaju prednost pri dodjeli stipendija i prednost pri smještaju u učeničke i studentske domove u skladu s kriterijima utvrđenim županijskim propisima kojima se reguliraju ova prava.

Zanimljivo je spomenuti i kako se u radnim materijalima novog zakona navodi da će razvojačeni branitelji po zaživljavanju spomenutog zakona imati apsolutnu prednost prilikom smještaja u sve javne ustanove koje se bave smještajem starih i iznemoglih osoba, a čiji je osnivač FBiH, županije, gradovi i općine, ako nemaju članova obitelji koji su po Obiteljskom zakonu Federacije BiH dužni uzdržavati ih, piše Večernji list.

”Branitelji imaju pravo na subvencioniranje troškova smještaja u umirovljeničke domove i gerontološke centre u visini od 50%. Sredstva za subvencioniranje osigurat će se iz federalnog proračuna preko Federalnog ministarstva rada i socijalne politike”, navodi se u radnom materijalu novog zakona. Novim zakonom će biti definirana i visina novčane naknade koju će primati ova kategorija stanovništva.

”Umirovljeni razvojačeni branitelji imaju pravo na novčani dodatak po osnovi sudjelovanja u oružanim snagama RBiH (Armija RBiH, HVO, MUP), obračunat po osnovi broja mjeseci provedenih neposrednim sudjelovanjem u ratu u razdoblju od 8. 4. 1992. do 23. 12. 1995., u visini od 0,122% prosječne neto plaće u Federacije BiH za prethodnu godinu po mjesecu sudjelovanja”, stoji u radnim materijalima.

(www.jabuka.tv)13 komentara

 • Zaposlite branitelje i dajte im placu, a djeca trebaju svi biti u istom polozaju jer radite diskriminaciju.
  Ako ce na fakultet nek uci da se upisu itd…itd….

 • bas tako sta je vise daj im ovo daj im ono pa kad zavrse daj im posao postujem da im se treba pomoci al sta je sa djecom ciji je otac isto ratovao pa nemaju ni skrbi ni penzije ni posla niti egzistencije a toliko ih nema ni za normalan zivot. Mnogi bi studirali a ne mogu tuzno je sto se prave tolike razlike.

 • Žalosno je što se ovi komentari odnose na jadne branitelje koji su se pekli i mrznuli.svaka punoljetna osoba je mogla ići u rat a nije a SAD ljubomora lajte na one što su nas krali i ne plaćaju ljude i ne uplaćuju samodoprinose

 • To mi je nigdje veze,neka svojim učenjem to postignu zašto bi dobivali više bodova od druge djece?? Totalno bzv.
  Kao i sve u ovoj vukojebini.

 • Vi koji ste donili taj zakon trebate znat da bi mi branitelji koji smo vama osigurali place i radna mjesta volili place da imamo i da normalno saljemo dicu u skolu a ne socijalnu pomoc SRAM VAS BILO.

 • kojega,su,branitelja,zaposlili,evo,promjer.poginulog,,branitelj,dosla,mu,supruga,u,opcinu,trazila,za,sina,poso,gospodin,kaze,gospodo,dok,smo,bili,na,selu,mi,smo,poljoprivredu,radili,ZASTO,JE,LJEGOV,OTAC,POGINIJO,,

 • Pa vjerovatno taj iz opcine ni ne zna da je rat postojao i da su ljudi ginuli koji su branili svoju zemlju .mozda iz podruma nije dugo vremena ni izlazio?

 • Pravi branitelji koji su poginuli pokoj im dusi njihovoj a sta sa onim koji su ostali bez zivota i zivaca imaju i oni djecu kako ih spremati u skolu

 • čujem da će dobiti mirovinu branitelji koji imaju 20 godina staža pa nadalje ,a šta je sa nama braniteljima koji smo otišli u rat sa18 g0dina pa nemamo nikakva primanja ni mirovine niti radnog staža a u ratu se vodio 3 godine.

 • Treba zbrinuti branitelje koji su ostali bez posla, mirovina, zdravlja, mladosti i sad u starosti nemaju ni za kruha ni ljekova a nemaju mirovinu i nemaju ni oriliku da zarade mirovinu jer su to već stati ljudi.
  a djeca branitelja su do sad završili fakultete ili nisu.

 • Dali neko obide branitelje 100/100 invalide njihova djeca ni posla ni ista pojedini ne dobiju a prosli su kalvariju.
  Citam i mislim jeli znam slova bilo bi ovo za svaku pohvalu .

 • MA DAJTE ŠTA VAM JE,ZAR NJIMA NIJE DATO SVE,GLEDAM IH U ULICI….DUGO VEĆ!JA SAM SAMOHRANA MAJKA .3 DJECE,I TADA DAVNO BILA SAM BEZ POSLA,DJECA NEZBRINUTA.MUŽ UMRO RAZBOLIO SE,TEK SU TADA NASTALE MOJE MUKE I TUGE.OBUJ SE I OD KUĆE DO KUĆE TRAŽI POSO,MA NIKO TE NE DOŽIVLJAVA,A TE UDOVICE SU SE ŠEPURILE SA KOJEČIM.NE MRZIM SAMO DA PJASNIM.NISAM IMALA UVIJETE DA IH ŠALJEM U SREDNJU ,TAKOREĆI A NE NA FAKULTET.OTIŠLA SAM DO FRATARA I POJASNILA DA MI JE TRENUTNO STANJE TAKVO,TADA JE BIO GORE FRA SRETEN I REKAO;GOSPOĐO BAZIRAJ SE NA OBITELJ NJEGOVU I SVOJU,TAKVIH MI IMAMO PUNO.ZATIM SAM OTIŠLA U OPĆINU KOD GRADONAČELNIKA REKAO JE :SVE RAZUMIJEM AL MOJA STRANKA SADA SE NE PITA,I JOŠ NEŠTO JE SMRMLJAO,NEZNAM NI DANAS ŠTA JE HTIO REĆI.EVO I SADA NAKON TOLIKO GODINA SJEĆAM SE OSJEĆAJA KAD SAM IZIŠLA PRED OPĆINU I POGLEDALA U NEBO I ZAPITALA SE :”BOŽE MOJ ZAŠTO SI ME OSTAVIO”.ONDA SAM SE SJETILA SVOJE POKOJNE BAKE KOJA JE OSMORO DJECE PODIGLA SAMA.DOBILA SAM SNAGU I DJECU POSJELA ZA STOL I REKLA IM:DJECO TATE VIŠE NEMA I HOĆU DA VAM POJASNIM NEKE STVARII ITD,NEĆE BITI LAKO.DALA SAM SE U ČIŠĆENJE STANOVA ,I DJECA SU RADILA SA MNOM,I DALJE SAM MOLILA ZA POSAO,I NEKAKO SAM USPILA ,IMAM 600KM,DJECA SU ZAVRŠILA ŠKOLU ,JEDNO RADI,DVOJE NIJE.SVE OVO OSTAVI TAGA NA ČOVJEKU, I MISLIM DA BI TE OBITELJI BRANITELJA(ZA KOJE JA MOLIM SVAKI DAN)TREBALI BITI PREZADOVOLJNI,VJERUJEM DA TE GOSPOĐE NISU HODALE OD VRATA DO VRATA. I NEKA NISU HVALA BOGU.MOJI NISU IMALI POLA PUTA ZA SENDVIĆ.AL PROŠLO JE.ZATO MISLIM DA I NE TREBA SVAK STUDIRATI,DA BI TAJ NOVAC I ZAKON UPUTILI BAŠ TAKVIM SLUČAJEVIMA,SAMOHRANIM RODITELJIMA KOJI NEMAJU UVIJETE NI ZA SREDNJU ŠKOLU,A VJERUJTE MI IMA IH U ŠIROKOM BRIJEGU!!!!!!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.