Djeca zombiji: mali ovisnici o ekranima

Ne znaju ni pisati, a stručnjaci su za tablete i iPade.

Prema istraživanju iz 2015. godine, djeca u Velikoj Britaniji u dobi između 5 i 16 godina u prosjeku provode 6 i pol sati dnevno gledajući u ekrane za razliku od tri sata dnevno koliko su gledali 1995. godine. Je li to previše?

U studenom prošle godine Američka akademija pedijatara reducirala je maksimum preporučenog vremena za djecu pred ekranima do pete godine života za pola, na svega jedan sat dnevno. Bebe mlađe od 18 mjeseci, savjetovali su, trebale bi izbjegavati sve digitalne medije. Ali to je lakše reći nego učiniti. Jer milijunima beba i male djece nježan plavi sjaj pametnih telefona i tableta postali su fiksacija ranog djetinjstva, piše Jutarnji.hr.

Roditelji najodgovorniji

Usmjeravanje pozornosti na sadržaj ekrana utječe na interakciju s osobama u okolini, ona postaje sve oskudnija, a uvid u realnost sve slabiji. Pod utjecajem kompjutorskih igara i uspjeha u njima dijete gubi realni osjećaj vlastitih tjelesnih i mentalnih sposobnosti. Brutalnosti u promatranim sadržajima dodatno remete formiranje sustava vrijednosti: što se smije, a što ne smije, što je moralno, a što ne i suosjećajnosti ili empatije. Sve navedeno je razlog da veći broj pedijatrijskih društava u svijetu, pa tako i u nas, ne preporučuje gledanje bilo kakvih ekrana s pokretnom slikom u prvih 3-5 godina, dok se u starijim dobnim skupinama preporučuje kontrola vremena i sadržaja ovih aktivnosti – komentira liječnik.

Najveća je odgovornost na roditeljima, smatra psihologica Kristina Bačkonja. I sama, kaže, svakodnevno svjedoči tome kako mame guraju kolica i pritom cijelo vrijeme pričaju na mobitel ili sjednu u kafić i daju djetetu mobitel kako bi u miru popile kavu s društvom.

Čak je i slavni Steve Jobs nakon što je izumio iPad i revolucionarno ga najavio, priznao da njegova djeca kod kuće ne smiju koristiti tablet. A zašto svi uporno provjeravamo, skrolamo, klikamo? Zato što su te stvari tako dizajnirane. Da stvore naše ovisničko ponašanje prema tehnologiji. Prema gadgetima, aplikacijama…
To, pak, možemo zahvaliti tome što od tih uređaja odmah dobivamo povratnu informaciju. To je motor ovisničkog ponašanja, tvrde stručnjaci.

Problemi sa spavanjem

Ono na što posebno treba obratiti pažnju jest koliko vremena dijete provodi na računalu, za TV-om, na mobitelu… Kod mlađe djece koja još uvijek nemaju razvijenu samokontrolu, a roditelji ne ograničavaju korištenje uređaja, stvara se dobra podloga za razvoj ovisnosti jer dijete nema kapacitete radi vlastitog zdravlja samoinicijativno prekinuti takvu aktivnost. Osim toga, korištenje raznih uređaja prije spavanja može izuzetno negativno utjecati na spavanje – pojedine klinike u svijetu izvještavaju o sve većem broju djece koja upravo zbog uporabe računala prije spavanja imaju problema sa spavanjem – upozorava psihologica Kristina Bačkonja.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.