Djeca nemaju sistematski pregled jer vlasti nemaju novca

Iako je do kraja školske godine ostalo još malo više od mjesec dana, održavanje sistematskih pregleda u osnovnim školama u Mostaru ove godine je još pod znakom pitanja. Naime, dosadašnjih godina su početkom svibnja djeca prvih, petih i sedmih razreda osnovnih škola morala proći sistematski pregled koji su vršili liječnici mostarskih domova zdravlja, ove godine zbog činjenice da gradski proračun još uvijek nije usvojen, provođenje sistematskih pregleda jeza sada izostalo.

Ravnatelj mostarskog Doma zdravlja Davor Pehar kaže kako ove godine sistematske preglede djece nisu radili jer za to nije predviđen novac. “Mi smo radili sistematske preglede dugo godina bez refundacije troškova od Grada, pa smo onda nekoliko godina radili na način da nama grad plati neku simboličnu cifru za sve to, a ove godine, budući da Grad kao takav funkcionira na način na koji funkcionira, nije bilo prostora u gradskom proračunu da se to plati, tako da mi to nismo ni radili”, kazao je Pehar. Dodaje kako ne zna što će biti ubuduće s pregledima, odnosno da će djelatnici Doma zdravlja iste obaviti ako osnivač, ili netko drugi osigura sredstva za te troškove. Dr. Senada Vujica, koja je dosadašnjih godina bila dio tima koji je radio sistematske preglede djece, kaže kako je nedopustivo da se ova vrsta pregleda ukine. “Prevencija je ključna stvar za zdravlje djece i mladeži. Sistematski pregled je bio najbitniji dio našeg rada sa školskom populacijom.

Sve moguće promjene i bolesti koje se razvijaju, razvijaju se u tom razdoblju, mi bismo ih nastojali otkloniti na vrijeme”, kaže dr. Vujica. Ističe kako je sistematski pregled kod svakog djeteta podrazumijevao preglede vida, sluha, krvne slike, urina, srca, pluća, kralješnice. Dr. Vujica kaže kako Grad Mostar Domu zdravlja duguje novac i za preglede obavljene prošle godine, te apelira na čitavo društvo da se poduzmu aktivnosti kako bi se djeci osiguralo pravo na zdravlje. Načelnik društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić nam je kazao kako će sistematskih pregleda ove godine biti, ali da će oni kasniti. “Ja imam informaciju da će proračun biti usvojen za desetak dana i novac za preglede će biti osiguran”, kaže Ćorić.

(Vecernji.ba)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.