Djeca migranata iz Salakovca kreću u školu u Bijelom Polju?

U danu kada je vladao kaos oko informacija o opstanku Aluminija, te kada ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac najavljivala dolazak pripadnika ISIL-a i njihovih obitelji u Mostar, “ispod radara” je prošla informacija kako je u tijeku još jedan proces koji će vjerojatno izazvati brojne reakcije javnosti.

Naime, prema zadnjim podatcima u Centru Salakovac trenutno borave 162 migranta. Čak 100 ih je iz Iraka, 30 iz Irana, 16 iz Afganistana itd. Čak ih ima i iz Nepala. Od toga broja, čak 83 je djece.

Ahmet Sijamhodžić, upravnik Centra Salakovac otkrio je tijekom posjete ministrice Borovac informaciju kako su u tijeku pregovori da djeca iz Centra krenu u školu u Bijelom Polju.

U dogovoru sa školom u Bijelom Polju i nadležnim županijskim ministarstvom probamo dogovoriti nastavak institucionalnog obrazovanja djece migranata, rekao je tom prilikom Sijamhodžić.

Očito kako je proces do sada bio obavijen velom tajne jer niti jedan hrvatski dužnosnik iz HNŽ-a kojeg smo kontaktirali nije bio upoznat s njim, tako da nisu željeli ni komentirati ovu priču.

Stanovnici Bijelog polja su već samim dolaskom migranata u Salakovac izražavali negodovanje jer su bili izloženi upadima u privatne posjede i čestim prijetnjama od strane osoba smještenih u Centru. Česti su bili i pokušaji otmica automobila i drugih prijevoznih sredstava s kojima su pojedinci željeli doći do hrvatske granice.

Teško je i zamisliti kakva će tek biti reakcija kada čuju da bi skoro 100 djece migranata trebalo krenuti u školu u Bijelom polju, te kako resorno županijsko ministarstvo radi na tome procesu. Naravno, djeci treba omogućiti školovanje i normalan razvoj, ali se mnogi pitaju je li ovo iduća faza projekta koji ima za cilj trajno naseljavanje migranata na ovome području i korjenitu promjenu demografske slike Mostara, piše Ero.tel.

Odmah nakon dolaska migranata na ovo područje počelo se govoriti o jednom takvom scenariju, a izgleda kako se sada prešlo u drugu fazu. Treba vidjeti kako će na ovu ideju reagirati stanovnici Bijelog Polja na koje se ovo pitanje izravno odnosi. Također, očekuje se kako će i hrvatski politički predstavnici u HNŽ-u zauzeti svoj stav po ovome pitanju.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.