Direktori radnicima Lijanovića: ”Odakle pare, kada para nema”

Obespravljeni radnici tvrtki koje su, kako oni tvrde, u vlasništvu Lijanovića ponovno su se okupili na prosvjedu ispred upravne zgrade na Visokoj Glavici. Njih stotinjak, mahom radnika tvrtki Junita, MI-MO, Farmko, Alpen Mit, ZD.I. Produkt i Laktat, od ranih jutarnjih sati traže svoje zaslužene plaće uz poruku kako se neće razići, dok im iste ne budu isplaćene.

”Već je svima poznata agonija u kojoj se nalazimo i žalosno je što još uvijek svi šute. Svi mi imamo svoje obitelji i ovako se više ne može živjeti. Nas ne zanima tko će preuzeti tvrtku, nas zanimaju samo naše zarađene plaće. Želimo konačno dobiti naš novac kako bi svojim obiteljima osigurati osnovne uvjete života. Mi nemamo što izgubiti, niti planiramo uništavati imovinu. Ovdje smo se okupili da Lijanovići vide da smo živi i da smo pošteno zaradili naše plaće,” rekao je Andrija Kraljević, jedan od mnogobrojnih obespravljenih radnika.

Kako poručuju tražit će sve pravne zakone kako bi se izborili za svoja prava. Njihovi predstavnici su već razgovarali s gradskim vlastima i policijom i u sljedećem razdoblju, kako najavljuju, planiraju podignuti šator i nastaviti s prosvjedima do ispunjenja svojih zahtjeva.

”Kada smo znali da će doći inspekcija, bježali smo iz tvornice i skrivali se po skladištima satima dok inspekcija ne ode,” priča jedna radnica.

Među okupljenim radnicima na Visokoj Glavici ima i onih koji već više od godinu i pol dana nisu primili plaću, a radni staž im nije uplaćen u posljednjih dvanaest godina.

”Kod Lijanovića sam počela raditi prije trinaest godina i samo sam nepunu prvu godinu bila uredno osigurana. Kasnije smo bili primorani ići na biro uz poruku kako će nas uskoro ponovno uredno prijaviti. No, to je ostala laž koja traje do današnjeg dana,” rekla je okupljenim medijima Marina Knezović, koja zajedno sa svojim kolegama traži svoje zaslužene plaće.

Ni danas se radnicima nitko od rukovodećih ljudi nije javio, a upravna zgrada je ostala zatvorena. Pred obespravljenim radnicima su se nakratko, kako saznajemo, pojavila dva direktora pogona Lijanovićevih tvrtki, koji su, na upit radnika o eventualnoj isplati plaća, odgovorili „odakle pare, kada para nema“.

prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_1 prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_2 prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_4 prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_5 prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_6 prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_7 prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_8 prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_9 prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_10 prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_11 prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_12 prosvjed_radnici_lijanovici_ponedjeljak_14

(www.jabuka.tv | Tekst: Ivan Kraljević | Foto: Domagoj Ledić)40 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.