Direktor Elektroprijenosa mora platiti tužbu od 61 milijun KM koju je sam podnio

Elektroprijenos BiH izgubio je spor težak trideset milijuna maraka od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

To znači da će s kamatama morati platiti oko 61 milijun KM, zbog ulaganja u prijenosnu mrežu koja nisu priznata prilikom osnivanja kompanije 2006. godine. Zato je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne podnijela tužbu, a kako se Sud BiH proglasio nenadležnim, predmet je preuzeo Okružni gospodarski sud u Banjoj Luci.

Osnivanjem Elektroprijenosa, tri elektroprivrede prenijele su vlasništvo nad prijenosnom mrežom na zajedničko poduzeće, kao i obaveze od preko 200 milijuna KM. Problem je što u tu cifru nije ušlo i spornih trideset milijuna, pa je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne 2010. godine podnijela tužbu. Zanimljivo je da se na njenom čelu tada nalazio sadašnji direktor Elektroprijenosa Matan Žarić, koji prema ovoj presudi, mora isplatiti novac po tužbi koju je sam podnio.

U Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne poručuju kako nitko nema pravo osporavati odluke i nadležnosti suda u Banjoj Luci, prenosi ATV.

Svaka presuda, pa i ova u Banjoj Luci, za Elektroprivredu HZ Herceg Bosne je obavezujuća i sve dalje korake koja bude poduzimala naša uprava temeljit će na zakonu i bit će u interesu poduzeća. Vjerujemo u neovisnost suda i ne sporimo kako će presuda biti u interesu elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, izjavila je Marija Buntić, glasnogovornica Elektroprivrede HZ Herceg Bosne.

Žalba Elektroprijenosa već je proslijeđena Višem gospodarskom sudu u Banjoj Luci. Ako dođe do naplate, to će izazvati velike probleme u ovoj bh. kompaniji koja godinama dobro posluje. Morat će, kažu, podići cijenu naknade za korištenje prijenosne mreže, jer drugoga izlaza nemaju.

To bi se jako negativno odrazilo na poslovanje Elektroprijenosa i učinili bi skoro nemogućim naše poslovanje iz razloga što Elektroprijenos ne raspolaže sredstvima za ovu namjenu, kaže Nedžad Numić, izvršni direktor za pravne poslove Elektroprijenosa BiH.

To bi se moglo negativno odraziti i na vlasnike Elektroprijenosa u kojem Republika Srpska ima 42, a Federacija BiH 58% udjela. Prošle godine u tom omjeru podijelili su oko 7 milijuna KM dobiti.

Ako dođe do naplate, Elektroprijenos će ostati i bez novca koji planira ulagati u razvoj prijenosne mreže, zaključuje ATV.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.