Diplome iz RS-a uskoro neće biti priznate

Diplome

U Republici Srpskoj se očekuje daljnji pad broja upisanih studenata, s obzirom na to da je zabilježen i trend smanjenja broja završenih srednjoškolaca koji konkuriraju za upis u prvu godinu studija.

Tijekom 2013. godine srednju školu u tom bh. entitetu završilo je 12.180 učenika, a ove godine će završiti njih 8.977.

Istovremeno, broj upisanih studenata u akademskoj 2009./2010. godini iznosio je 43.928, a u akademskoj 2015./2016. godini 37.420 brucoša.

Broj studijskih programa se povećao za 326, međutim, podnesen je 81 zahtjev da se u ovoj godini uspostave novi studijski programi.

Za sve studente je najvažniji postupak akreditacije visokoškolskih ustanova, koji je novim Nacrtom zakona o visokom obrazovanu, propisan kao obavezan i predstavlja novinu u odnosu na važeći zakon.

Akreditacija studijskih programa je nužna radi međunarodne usporedivosti visokoškolskih kvalifikacija koje se stječu u sustavu visokog obrazovanja u RS-u.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a su potvrdili da su u više navrata upozoreni na međunarodnim konferencijama, na kojima se govorilo o visokom obrazovanju, da diplome stečene u RS-u uskoro neće biti više priznate u europskom prostoru visokog obrazovanja bilo radi daljnjeg nastavka školovanja ili zapošljavanja, ukoliko ne budu stjecane na akreditiranim visokoškolskim ustanovama, odnosno ukoliko postupak akreditacije ne bude pravilo u visokom obrazovanju u RS-u.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.