Dijaspora poslala u BiH rekordne tri milijarde KM

Bosanskohercegovačko iseljeništvo prošle godine sunarodnjacima je doznačilo rekordne tri milijarde KM, što je za 250 milijuna eura više u odnosu na 2020. godinu, što se pripisuje njegovim boljim financijskim mogućnostima, ali i nezaustavljivom trendu napuštanja zemlje.

Razlozi povećanja doznaka iz inozemstva su bolje imovinsko stanje građana u dijaspori te sve veći broj migranata iz BiH u inozemstvu koji počinju dostavljati novac u zemlju, izvijestili su iz Centralne banke BiH.

Tijekom prošle godine po podacima središnje banke doznačeno je više od tri milijarde maraka što je 10 posto BDP-a. Dijaspora je u 2021. doznačila oko 250 milijuna eura više nego prve pandemijske, 2020. godine.

U BiH svake godina pristiže i oko 500 milijuna eura za mirovine koje su u inozemstvu zaradili njezini građani.

Centralna banka BiH navodi kako je najveći iznos novca do prošle godine dijaspora uplatila 2019. godine kada je doznačeno 2,95 milijardi maraka.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Svak bi volijo kod svoje kuce radit i zivit neide svakome to budimo realni al istina je da se iz strani drzava salje velik Dio novca

  • Čišćenje WC u njemačkoj je dostojan posao, nije odvratan kao klevećenje normlanog čovjeka, nije kao robovlasničko širenje mržnje i laži, nije odvratno kao kurčenje a znamo da se na tudjim žuljima bogate naši političari i vlasnici koje moramo gledati kao Bogove(jer to žele svojim ponašanjem). Mislim da je čistije čistiti njemačke WC-ove nego urede BH političara ili robovlasnika, BH političari su tako pesavi, još nakon što noć provedu s nekom natikačom kao s “ljubavnicom”, ured mu bude kao krmetnjak!

    • Jbt politačara koji ne moze plati hotel…
      Izmisljas na nase politicare da su bogovi.
      Izvini sto te prekidam nastavi cistiti njemacke wcove

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.