Devet najvažnijih pravila za sigurnost vaše djece – Jabuka.tv

Devet najvažnijih pravila za sigurnost vaše djece

Jednom kada krenu u školu sami, kada počnu popodneva provoditi sami kod kuće ili vani, bez budnih očiju roditelja (iako, ni to često nije dovoljno), pitanje sigurnosti djeteta mora i vjerojatno jest glavno pitanje koje muči baš svakog roditelja, prenosi Index.hr.

Opasnosti doista mogu vrebati svugdje i zato je iznimno važno, unatoč tome što roditelj nikada neće biti sto posto siguran da je dijete shvatilo ovakve naputke, i baš je zato jako važno ponavljati i ponavljati.

Jer iako nisu svi stranci loši i iako ne trebamo djeci braniti da pričaju baš sa svakim neznancem, posebno u situacijama kada bi djetetu upravo neznanac mogao pomoći, no za sve ostale prilike tu su naputci koju djecu jednostavno moramo naučiti.

1. Nikada, ali nikada ne sjedajte neznancima u auto, a ako vas auto prati uvijek počnite trčati u drugom smjeru.

2. Sakrijte podatke o djetetu kao što je ime, prezime i adresa, ako ih već imate negdje napisane na djetetovoj školskoj torbi. Ostavite samo kontakt telefon u slučaju da se torba negdje izgubi.

3. Osmislite lozinku i naučite dijete da u slučaju ako netko nepoznat dođe po njega u školu, ta osoba mora znati obiteljsku lozinku.

4. Ako ih neznanac slučajno zgrabi naučite ih da u tom slučaju budu jako glasni kako bi privukli poglede slučajnih prolaznika – neka što više viču, udaraju, grizu, vrište i svakako pozivaju u pomoć i viču kako tu osobu ne poznaju.

5. Ako je moguće nabavite im tehnologiju sa SOS dugmićem kojim će automatski alarmirati roditelje ili policiju. (Pametan sat)

6. Naučite ih da u slučaju da im neznanac priđe i nešto pita ili kaže obavezno naprave malo veće odstojanje od te osobe. Samo korak nazad mogao bi biti od velike pomoći.

7. Podučite ih i da primjerice u lift ne ulaze u slučaju da im je osoba koja će također ući s njima imalo sumnjiva.

8. Naučite ih da nikada, ali nikada ne govore da su sami kod kuće, posebno ne ako im pozvoni nepoznata osoba. “Nema nikoga kod kuće pa vam ne smijem otvoriti vrata”, može lako biti pozivnica da provale.

9. Provjeravajte njihovu virtualnu komunikaciju s drugima i upozoravajte ih da se nikada ne smiju ići naći s nepoznatim on-line prijateljima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.