Devet načina kako postati bliskiji s braćom ili sestrama

Ponekad bratsko/sestrinski odnosi znaju biti pomalo komplicirani, ali ipak postoje načini kako poboljšati odnos

Ako imate sestru ili brata, ili više njih – sigurno ste imali uzbudljivo djetinjstvo s pokojom žučnom svađom i to je potpuno normalno. A kako odrastamo i starimo tako se razvija i naša veza s braćom ili sestrama. Samo… Ne razviju se one uvijek u idiličan odnos. Mnogo ljudi ne slaže se najbolje sa svojim krvnim srodstvom, a većina nas želi da taj odnos bude  puno bolji nego što trenutno jest. Problem je u tome što ne znamo kako to ostvariti…

Zato vam donosimo devet prijedloga koji će pomoći stvoriti, obnoviti ili ojačati vaš bratstko/sestrinski odnos.

1. Djetinjstvo je kao apsolventsko putovanje – što se dogodilo ondje, ostaje ondje. Nemojte se osjećati krivima što ste se poigravali sa svojim bratom u djetinjstvu i prestanite optuživati sestru da vam je ukrala vaš omiljenu vestu koju ste dobili na poklon tamo negdje 1992. godine. Potrudite se oprostiti stare dječje pogreške i već ste na dobrom putu do boljeg odnosa.

2. Budite prisutni – nemojte izbjegavati kontakte s obitelji – posjećujte ih za blagdane, vjenčanja, diplome… To znači biti dio obitelji. Otiđite i korak dalje – neočekivano, bez ikakvog razloga najavite svoju posjetu. Podržite brata i sestru ako imaju neko važno događanje.

3. Prestanite ogovarati – stalno mijenjanje saveza, zavjereničko dogovaranje, podmetanja… Čovjek bi mogao pomisliti da je riječ o nekom dobrom političkom trileru, a ne o ljudima koje je rodila vaša majka. Bratsko/sestrinski odnosi često su definirani ogovaranjem iza leđa – bilo da je riječ o ogovaranju između braće i sestara ili slušanju i odobravanju kako mama kritizira vašu sestru jer je kupila veoma skup kuhinjski aparat. Ovakvo djetinjasto ponašanje, narušuje iskrenost i onemogućuje bliskost u obitelji. Zato, ako to radite, prestanite s takvim i sličnim ponašanjem.

4. Pazite na svoje ponašanje – biste li ikada prijatelja pitali “Dobro, jesi li ti oprao zube koji put ovaj tjedan”? Ne? Onda nemojte tako razgovarati ni sa svojim bratom. U pravilu smo puno pristojniji prema neznacima, nego li osobama s kojima dijelimo život i o kojima, na neki način, ovisimo. Potrudite se biti ljubazniji prema svojoj braći i sestrama. Zato ih prestanite podbadati zbog težine, dečki ili cura s kojima hodaju, prijatelja s kojima se druže…

5. Borite se protiv ustaljenih uloga – odrastajući, mnogi od nas dobili su ulogu koja im je nametnuta – odgovorna starija sestra, razmažena najmlađa, nepredvidiva srednja sestra… Bez obzira na to koliko ste odrasli i promijenili se, često puta ta uloga ostaje. Pokušajte to promijeniti i za sebe, ali i u vašem stavu prema braći i sestrama. Na idućoj zajedničkoj večeri pohvalno spomenite činjenicu da je vaša sestra, štreberica, došla do vrha Risnjaka ili da je vaš brat, sportaš, počeo pisati roman. Priznavanjem da su vaša braća i sestre odrasli i napredovali od mladosti, potaknut će i njih da vide vas u drugom svjetlu, a ne samo kao osobu koja je bacila tanjur sa špinatom na baku Maricu.

6. Iskoristite današnju tehnologiju – lijepo je satima razgovarati na telefon, ali ako niste osoba od previše riječi to vam može biti mučno, pa radije birati nikog ne zvati. Uz današnju tehnologiju svejedno možete ostati u kontaktu s familijom (u cijelom svijetu). Tu i tamo pošaljite SMS, poruku na Skype ili Facebook. I to će pomoći da ostanete u kontaktu.

7. Prestanite biti ljubomorni na tuđe bratsko-sestrinske odnose – možda vaša najbolja prijateljica i njena sestra redovito odlaze zajedno na ručak ili peku kekse. Ili pak vas fascinira bliski odnos vašem supruga i njegove obitelji. Umjesto da zavidite drugima, poradite na tome da uspostavite bolje odnose sa svojom familijom. I ne brinite previše o tome “kako to drugi rade”. U nekim obiteljima nema puno zagrljaja, ali to ne znači da ljubav ne postoji. Svi smo mi drugačiji i drugačije funkcioniramo. Pronađite onaj način komunikacije i odnos koji vama najbolje odgovara.

8. Budite (u najmanju ruku) pristojni prema (ne tako dragoj) supruzi vašeg brata (ili suprugu vaše sestre) – tako ćete poslati poruku da i ta vaša ne-baš-popularna šogorica, unatoč njezinom ogovaranju, podmetanju, i iritantnom ponašanju – zaslužuje šansu. A vašem bratu to će pokazati vašu lojalnost i prihvaćanje. Ako ikada prekinu, nemojte mu “trljati nos u to” već mu pružite svoju podršku, bez ogovaranja.

9. Izbjegavajte škakljive teme – ako znate da se s nekim od svojih braće i sestara ne slažete oko nekih pitanja (politike, religije, spolne ravnopravnosti ili čak potpunih gluposti…), naprosto izbjegavajte te teme i nemojte se dati uvući u bespotrebne rasprave i sukobe. Naprosto se složite da se oko tih tema ne slažete. Bit će vam puno lakše u životu i međusobnom odnosu. (Zena.hr)

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.