Deset važnih izuma za koje su zaslužne žene

Tijekom povijesti brojne žene na neprocjenjiv su način dale svoj doprinos svijetu usprkos tome što su bile suočene sa spolnom diskriminacijom. Čovječanstvu su doprinijele izumima bez kojih danas ne možemo zamisliti život i za koje možda niste ni znali da su “proizvodi” ženskoga uma.

1. Papirnata vrećica

Radnica u tvornici pamuka Margaret Knight 1868. godine izumila je papirnatu vrećicu, ali muškarac pod imenom Charles Annan pokušao je ukrasti njezinu ideju i prvi je patentirati. Dok je radila u tvrtki papirnatih vrećica Columbia 1867. godine, Knight je počela konstruirati stroj koji je proizvodio papirnate vrećice s ravnim dnom. Kada joj je kolega Charles Anan pokušao ukrasti ideju, Knight ga je tužila te nakon duge pravne bitke pobijedila i dobila patent za svoj stroj, piše Zadovoljna.hr.

Papirnate vrećice izumila je Margaret Knight

2. Lijekovi za teške bolesti poput leukemije

Gertrude Elion sa svojim je kolegom Georgeom Hitchingsom izumila neke od prvih lijekova za teške i ozbiljne bolesti kao što su leukemija, SIDA i herpes. Elion i Hitchings razvili su metodu koja je pomogla u revoluciji izrade lijekova. U svojim istraživanjima utjecali su na rast stanica, što je dovelo do izuma prvih učinkovitih lijekova protiv leukemije te drugih teških bolesti. Elion je također izumila azatioprin, imunosupresiv zahvaljujući kojem su ljudi sa slabim imunološkim sustavom mogli primiti transplantirani organ.

3. Brisači na automobilu

Mary Anderson davne se 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu poslije. Iako je njezina ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko desetljeća poslije, danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo niti zamisliti bez njezina jednostavnoga, ali vrlo važnoga izuma.

4. Identitet pozivatelja i poziv na čekanju

Postignuća u telekomunikacijskim istraživanjima dr. Shirley Anne Jackson dovela su do izuma identiteta pozivatelja i poziva na čekanju. S doktoratom iz fizike elementarnih čestica, dr. Jackson bila je prva Afroamerikanka s doktoratom Instituta tehnologije u Massachusettsu. Od 1976. do 1991. Jackson je provodila istraživanja u laboratorijima američke telekomunikacijske kompanije koja je najveći pružatelj telefonskih usluga unutar SAD-a, AT&T, gdje je pridonijela razvoju usluge identiteta pozivatelja i poziva na čekanju.

Prije dvije godine, 2016. tadašnji američki predsjednik Barack Obama dodijelio je Shirley Anna Jackson najviše priznanje za znanstvena postignuća u SAD-u, Nacionalnu medalju znanosti.

5. Monopoli

Elizabeth Magie glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala “The Landlord’s Game” i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje s obitelji i prijateljima, ova dizajnerica igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekt koji donosi pohlepa i gramzivost.

6. Solarno grijanje

Mađarica dr. Maria Telkes odgovorna je za prvi sustav grijanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sustav grijanja za kućanstva, a u realizaciji projekta pomogla joj je još jedna uspješna žena – arhitektica Eleanor Raymond.

7. Ručni aparat za pravljenje sladoleda

Nancy Johnson 1943. godine izumila je prvi ručni aparat za pravljenje sladoleda. Njezin umjetni zamrzivač sastojao se od vanjskoga drvenoga vedra, unutarnjega cilindra od kositra i vesla spojenoga na ručicu. Da bi se napravio sladoled, vanjsko vedro trebalo je napuniti usitnjenim ledom, unutarnji cilindar s mješavinom za sladoled te zatim ručno okretati ručicu koja je miješala smjesu.

Prije 7.000 godina u Mezopotamiji su žene bile zadužene za proizvodnju piva

8. Pivo

Iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi tko je doista prvi proizveo pivo kakvo s guštom pijemo u današnje vrijeme, podaci do kojih su istraživanjima došli povjesničari govore kako je to bila žena, točnije žene. Naime prije 7.000 godina u Mezopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to vještina koju su znale samo i isključivo pripadnice ljepšega spola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas, ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama.

9. Protupožarne stube

Prve protupožarne stube na vanjskoj strani zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale olakšati evakuaciju, 1897. godine je izumila Anna Connlly. Njezinu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ta se ideja održala i do današnjega dana.

10. Pancirka

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka, izumila je žena. Njezino je ime Stephanie Kwolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je izumom pancirke, točnije materijala koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine. No to nije bio njezin jedini izum. U bogatoj, 40 godina dugoj karijeri ova je izumiteljica patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u “Inventors Hall of Fame”.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Nisam netko tko misli da su zene danas diskriminirane (bar ne kod nas). Ipak, cini mi se da u znanstvrnoj litetaturu jesu. Rijetko cete pronaci zensko ime, a bilo ih je. Zato, bravo za clanak.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.