Deset tisuća ljudi u Federaciji želi mirovinu po povoljnijim uvjetima

Federalni zavod MIO bi do kraja godine mogao imati čak deset tisuća novih umirovljenika, što bi , uzimajući u obzir trenutačno financijsko stanje ovog fonda, isti dovelo do bankrota, piše Večernji list.

Naime, prema informacijama iz Zavoda MIO Federacije BiH, zbog dezinformacija o pravilima koja će vrijediti za mirovine po povoljnijim uvjetima nakon usvajanja novog zakona, velik broj zaposlenika koji ispunjavaju uvijete za ovakvu vrstu mirovine posljednjih dana je pokucao na vrata ovog zavoda.

“Naše procjene su da će do kraja prosinca biti više od 10 tisuća zahtjeva za umirovljenje po povoljnijim uvjetima. Do povećanog broja zahtjeva za odlazak u prijevremenu i druge oblike mirovine došlo je zbog neodgovornog i u konačnici netočnog iznošenja informacija u javnost od nekih članova povjerenstva za izradu novog zakona o MIO-u, čime se stekao dojam da će novim zakonom mirovine biti znatno nepovoljnije od onih koje se ostvaruju po postojećem zakonu. To je jednostavno dezinformacija”, kazao je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO FBiH.

Dodaje kako će se konačan izgled zakona znati nakon što prođe parlamentarnu proceduru.

“Odgovorno tvrdim da on neće praviti nikakvu diskriminaciju u visini mirovina između postojećih i novih korisnika”, kaže Kvesić . Dodaje kako se neopravdano diže panika oko novog zakona.

“Oni koji se nadaju nekim nerealno visokim mirovinama, pa su požurili ostvariti pravo na prijevremenu mirovinu, mogli bi se, vrlo je izvjesno, pokajati zbog takve odluke”, naglasio je Kvesić. Ističe kako će novi zakon sve umirovljenike staviti u isti položaj, bez obzira kada su otišli u mirovinu, piše Večernji list.

Na pitanje kakve uopće promjene u odnosu na dosadašnji način prijevremenog umirovljenja donosi novi zakon, Kvesić navodi kako je o tome preuranjeno govoriti budući da isti još nije usvojen.

“No, svakako je intencija da se postrože uvjeti za ranija umirovljenja, kao i da se smanji izrazito visok postotak invalidskih mirovina. Stimulirat će se kasniji odlazak u mirovinu”, zaključio je Kvesić.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Ako se doprinosu uplaćuju na minimum što je 70 % u našoj državi svejedno je kad češ u mirovinu, a bolje ti je ranije ako ti je plaća ispod prosjeka Federacije , a i takvih je puno plaća . 🙂

  • Odlično, šta se bunite, to je 10.000 novih radnih mjesta. Gdje su ovi do sada radili zaposliti nove radnike, a ovi idu u mirovinu jer se povećava osnovica pa se samim tim i povećava porez na dohodak, što u državnim firmama i nije malo. Mladima je dobro bilo šta, u ovakvoj situaciji oni e razmišljaju o porezu, nego daj – šta daš. Zapošljavajte ljude i otvarajte proizvodnju, inače odosmo i mi i država u pm.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.